pondelok 26. apríla 2021

Odvážna dáma

Originál: A Return of Devotion (2019)  

Autor: Kristi Ann Hunter

Vydavateľstvo: i527.net
 
Preklad: Mirka Molnárová - Novysedláková
 
Počet strán: 400
 
Rok vydania: 2020
 
 
 
Daphne Blakemoorová si posledných dvanásť rokov spokojne nažívala v ústraní vo svojom vlastnom svete. Mala všetko, čo potrebovala svojich blízkych, ktorých nadovšetko milovala, skutočný domov a čas, keď sa mohla oddávať snívaniu s otvorenými očami. Jedného dňa však panstvo, kde pracuje ako gazdiná, zdedí nový markíz. Ten je nepopierateľne spojený s jej minulosťou a všetko, čo má, je odrazu v ohrození.
William, markíz z Chemsfordu, má v živote jediný cieľ: byť pravým opakom svojho otca. Predstava nového života v upokojujúcom tichu a ústraní malebného vidieka sa mu javí ako skvelý nápad. ...až kým mu jeho nová gazdiná neobráti život hore nohami.

 

Tí, ktorí čítali prvú knihu zo série Haven Manor, vedia, že dej sa neodohráva v plesových sálach. Nie, nie. Odohráva sa práve v sídle Haven Manor, ukrytom v ústraní pred zrakmi všetkých ľudí. V  spomínanom sídle vládne radosť a smiech. Je totiž plný detí (väčšinou ľavobočkov), o ktoré sa s láskou starajú tri ženy. Aj preto každú z nich oslovujú: mama.

Príbeh sa tentoraz zameriava na Daphne Blakemoorovú. Daphne je snílek so srdcom na dlani. Pre druhých by sa rozdala a pre svojich milovaných urobila všetko na svete. Je jednou z najmilších a najmenej sebeckých postáv, aké možno stretnúť. 

Stret s Williamom, majiteľom sídla, z ktorého si za ostatné roky spravili domov, zmení životy nielen jej a Willovi, ale aj všetkým obyvateľom sídla. 

William sa rozhodne odísť na čas do ústrania. A kde inde by mu bolo lepšie ako dakde v zapadákove? Keď sa ocitne na prahu Haven Manoru, nie je pripravený na to, čo ho čaká. Daphne, ktorá je jeho gazdinou, sa tvári, akoby sídlo patrilo jej a on bol len nevítaným votrelcom...

Bolo skvelé sledovať, ako sa pred Williamom snažili udržať tajomstvo o deťoch, o ich živote na sídle - o tom, kto sú a pre čo sú tam. Vyplynulo z toho množstvo vtipných situácií. A ako už dobre vieme (aj z predchádzajúcich kníh), Hunter vo svojich románoch humorom doslova srší 😁

Kniha sa číta veľmi dobre. Páčilo sa mi, ako to celé autorka poňala. Ako nechala Williama postupne prichádzať všetkému na koreň, ako z večne zasnívanej Daphne vytvorila ženu, ktorá začala žiť viac v reálnom svete a najviac to, ako autorka krásne vystavala vzťah medzi nimi.

Človek sa učí celý život. Daphne a William sa učili jeden od druhého i jeden o druhom. Učili sa a... dozrievali. A o tom to je. Aby človek prekonával prekážky, ktoré mu život postaví do cesty. Aby pri prvom páde, či zakopnutí nestrácal vieru a pokračoval. Aby si z toho vzal ponaučenie, aby si odpustil a skúsil to znovu, hoci aj inak...

Román vo mne zanechal veľmi príjemné a hrejivé pocity. Nesmierne ulahodil môjmu romantickému srdiečku. Určite sa k nemu v budúcnosti ešte vrátim. 
 

Moje hodnotenie: ★★★★★

 
Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com 
#KdeDobroVitazi
 
Haven Manor
1. A Defense of Honor (Záhadná guvernantka)
2. A Return of Devotion (Odvážna dáma)
3. A Pursuit of Home

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára