pondelok 19. apríla 2021

V tvojej koži

Originál: If I Were You (2020) 

Autor: Lynn Austin

Vydavateľstvo: kumran.sk

Preklad: Zuzana Vengliková

Počet strán: 448

Rok vydania: 2021

 

Mladá vdova po vojne prvýkrát prichádza navštíviť svojich svokrovcov, ktorí ju nemali príležitosť spoznať, a tam zistí, že u nich už takmer štyri roky žije žena - volá sa ako ona a má dieťa vo veku jej synčeka. Niekoľkonásobne ocenená Lynn Austinová presne takto zostra a dramaticky začína román V tvojej koži, ktoré prináša vydavateľstvo Kumran.sk.

 

Ruku na srdce, kto z nás by občas nechcel žiť život niekoho druhého? Kto si sem-tam nezasníva (s otvorenými očami), čo by robil, keby sa ocitol na jej/jeho mieste? Čo by cítil? Na(ne)šťastie to nie je možné. Teda, pokiaľ sa bavíme o reálnom živote. No, vo svete fiktívnom je možné nemožné...

Volaniu, vyskúšať si žiť život svojej priateľky, neodolala Eve Dawsonová, jedna z hlavných hrdiniek románu. Po skončení 2. svetovej vojny sa vybrala aj s bábätkom do Ameriky. Tam totiž mala žiť jej priateľka Audrey Clarksonová so svojím manželom Robertom. Ten však nešťastne zahynul a Audrey sa rozhodla ostať v Anglicku. Vo svojom milovanom sídle Wellingford Hall. 

Poznáte ten výrok: Minulosť ťa dostihne? Presne to sa stane Eve. Jej sen "hrať sa" na Audrey vydrží štyri roky. Audrey sa totiž po nešťastných udalostiach doma ocitá v Amerike. Zoči voči svojej priateľke...

Súčasná linka, odohrávajúca sa v roku 1950, je len začiatkom celého príbehu. Autorka nás v románe vracia do minulosti, kde čitateľovi približuje ako sa Audrey a Eve zoznámili, ako ich spojili útrapy druhej svetovej a ako sa ich cesty náhle a nečakane rozdelili. 

Spoznávame tak nesmelé dievčatko Audrey. Pochádza z bohatej šľachtickej rodiny, v ktorej sa rodičia starajú viac o seba ako o svoje ratolesti. Nečudo, že Audrey je plaché, zakríknuté dievča. Hoci nikdy v živote nemusela pracovať, chladná výchova ju pripravuje na život bez lásky a plný pretvárky. 

Na druhej strane je tu Eve. Malá rebelka, ktorá od malička pociťovala lásku svojej milovanej mamičky a babičky. Je polosirota, pretože jej otec zahynul v 1. svetovej vojne, no cíti, že je zo všetkých strán milovaná. A tak z nej vyrastá odvážne a ambiciózne dievča. A toto dievča vstúpi nečakane Audrey do života a obráti jej ho naruby. Kurážna Eve dodá Audrey odvahu a zapracuje na jej sebavedomí. 

Anglicko sa ocitlo vo vojnovom stave. Opäť. Iba dvadsaťjeden rokov od prvej svetovej vojny - toľko, čo je Eve na svete. Nemalo sa to stať. Dohoda, ktorú pre rokom podpísali v Mníchove, mala jej a všetkým ostatným ľuďom zaručiť, že sa to už nezopakuje. O vojne, v ktorej zahynul jej ocko, sa hovorilo ako o "vojne, ktorá ukončí všetky vojny". Položil svoj život, aby Eve a jej mamička už nemuseli zažiť hrôzu ďalšej vojny. A aby Eve nemusela sama prežiť príbeh svojich rodičov - so slzami v očiach sa lúčiť s milovaným vojakom, ktorý odchádza do boja. Nie, nič z toho sa nemalo stať. Ale stalo sa.
Po vypuknutí 2. svetovej vojny, sa obe dievčiny (už dospelé) spoja a spoločne sa rozhodnú pomáhať tam, kde treba, a to najviac ako len vedia. Naučia sa šoférovať sanitku, vymieňať na nej pneumatiky a pomáhať raneným dostať sa do nemocnice.  

Vojna jej priniesla do života obrovské zmeny a ona zmeny neznášala.

Okrem toho, sa im do života pripletie aj láska. Audrey, ktorá vyrastala v rodine, kde boli city tabu, spoznáva, čo je to niekoho milovať a byť milovaný. Popri útrapách vojny, jej surovosti, zažíva niečo čisté, nežné, krásne. 

Páčilo sa mi, ako autorka opísala premenu dievčat. Keď z nesmelej Audrey spravila odvážnu ženu, a z rebelskej Eve nakoniec pokornú ženu. Eve, ktorá mnohokrát nekonala správne (ale kto z nás je bez chyby), ale popudlivo (čo sa jej vrátilo ako bumerang) nakoniec prišla na to, čo je v živote dôležité. 

Autorka tiež veľmi pekne opísala aj ich vieru v Boha. Kým Eve, ktorá v neho verila, sa mu počas vojny obrátila chrbtom (aby sa k nemu nakoniec znova vrátila), Audrey k jeho viere priviedla práve vojna. Veľmi zaujímavé poňatie, a až neskutočne uveriteľne spracované. Nie raz sa stane, že ten kto veril v Boha (i ten, kto v neho verí alebo len veriť bude) sa raz ocitne v situácii, kedy zaváha, zapochybuje a možno aj zaprie svoju vieru - presne ako Eve.

Kniha rozpráva príbeh odohrávajúci sa počas druhej svetovej vojny. Útrapy a úskalia, ktoré so sebou priniesla. Jej horkosť, jej krutosť... jej nezmyselnosť. No zároveň poukázala na to, že hoci sa dejú desivé veci, nezlomná viera a nádej sú tým správnym poháňadlom, ktoré nás vedú za svetlom na konci tunela. 

 

Moje hodnotenie: ★★★★☆


Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára