streda 25. apríla 2012

Nevesty: Vyhnancova nevesta

Z anglického originálu: The Hostage Bride (1998)

Autor:
Jane Feather

Vydavateľstvo: WIST

Preklad: Jarmila Majerová

Počet strán: 306

Rok vydania: 2002



Ako nemanželský potomok ľavobočka markíza Granvilla nemala Portia Worthová ustlané na ružiach. Keď sa jej po otcovej smrti ako sedemnásťročnej ujal strýko, zdalo sa, že ju na jeho obrovskom hrade čaká blahobytný život. Dobrodružná krv a zmysel pre česť však primäjú Portiu, aby pomohla vyhnancovi a zbojníkovi Rufusovi Decaturovi, ktorý sa svojmu otcovi zaviazal pomstiť jeho poníženie a smrť. Jeho úhlavným nepriateľom je práve jej strýko Cato Granville. Po strastiplných útrapách počas dlhej cesty sa dostáva do zbojníckej osady a po čase sa stane členkou Rufusovej družiny. Medzi nebojácnym zbojníckym kapitánom a temperamentnou Portiou sa zrodí vášnivý vzťah, ktorý nezostane bez následkov.


Príbeh začína prológom, v ktorom sa zoznamujeme s tromi dievčatami Portiou, Oliviou a Phoebe. Stanú sa z nich kamarátky, ktoré sa rozhodnú pomáhať si v dobrom i zlom. Po úvode už sledujeme príbeh prvej z nich - Portie. Dievčina to v živote nemala ľahké a viac sa cíti byť chlapcom než dievčaťom - svedčí o tom aj jej túžba stať sa rytierom. V podstate sa jej sen istým spôsobom aj splní, pretože v zbojníckej osade sa nejeden raz dostane do situácie, kedy bude musieť ukázať svoju šikovnosť v narábaní s dýkou. Naviac, zbojníci ju naučia mnohým trikom, ktoré Portia neskôr využije v boji.

V zbojníckom brlohu sa najskôr Portia ocitá nedobrovoľne, na ceste za strýkom Catom (mimochodom, otcom jej kamarátky Olivie) ju zajme Rufus, ktorého jedinou túžbou je pomstiť sa markízovi Granvillovi. Nakoniec však Portiu oslobodí. Nebude to na dlho, Portia sa k jeho družine vráti, aby Rufusa varovala pred chystanou Granvillovou pascou. Rufus jej totiž nie je ľahostajný a čo je dôležité, ani Portia nie je ľahostajná jemu. Láska je láska a tam, kde ju človek čaká najmenej, tam zaútočí najskôr :-)

Veľmi pekne vykreslený dej, pútavé čítanie.

Moje hodnotenie: ★★★

Bride Trilogy
1. The Hostage Bride (Nevesty: Vyhnancova nevesta)
2. The Accidental Bride (Nevesty: Markízova nevesta)
3. The Least Likely Bride (Nevesty: Pirátova nevesta)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára