utorok 12. marca 2013

Pravá láska

Z anglického originálu: Simply Love (2006)

Autor:
Mary Balogh

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Tamara Chovanová

Počet strán: 288

Rok vydania: 2012



Mladá učiteľka Anne Jewellová, krásna žena so škandalóznou minulosťou, neverí, že po úderoch, ktoré jej život uštedril, ešte niekedy spozná pravú lásku. Keď však spolu so svojím nemanželským synom Davidom prijme pozvanie na waleské panstvo vojvodu Bewcastla, osud jej postaví do cesty nezvyčajného muža – samotárskeho správcu vojvodovho majetku Sydnama Butlera, ktorý si z minulosti nesie bolestné rany na tele i na duši. Anne a Sydnam od prvej chvíle vycítia, že sú spriaznené duše, a nadviažu priateľský vzťah, ktorý čoskoro prerastie do niečoho silnejšieho.


Anne je slobodná matka a Sydnam vojnový veterán, ktorý prišiel o ruku a o oko. Ich životy spojí náhoda. Anne prichádza i so synom do Walesu, kde ju pozvali stráviť mesiac prázdnin. Deväťročný Dávid je z výletu nesmierne nadšený, stretáva sa s mnohými ďalšími deťmi a svojimi rovesníkmi. Pobyt na panstve vojvodu si plne vychutnáva. Tomu sa teší Anne, ktorá sa zase snaží čo najmenej zaťažovať Bewcastlovcov svojou prítomnosťou, a tak chodieva na prechádzky do prírody, kde sa po prvýkrát stretáva so Sydnamom. Napriek jej prvotnej "slabošskej" reakcii, neskôr hlavní hrdinovia nájdu vzájomné porozumenie a trávia spolu viac času. Každý z nich má za sebou zložitú a tragickú minulosť, čo ich ešte viac zblíži...

Príbeh má svoje plusy i mínusy. Je napísaný pútavo, oba charaktery nám po stránkach odkrývajú svoje myšlienky a pocity, až má čitateľ pocit, že ich dôverne pozná.  

Nevýhodou však je, že autorka sa pri písaní často vracala k svojim dávnym postavám z predchádzajúcich kníh (konkrétne ide o knihy zo série Bedwyn Family) a pre čitateľa, ktorý ich nečítal, je počet týchto osôb príliš veľký na to, aby neostal zmätený. Popravde, klan Bedwynovcov mne samej neprirástol príliš k srdcu a napriek tomu, že som ich príbehy čítala, v tejto knihe pôsobili skôr rušivo a neprirodzene. Autorka ich mohla pokojne zredukovať, poprípade opomenúť.

Môj verdikt znie: tí, čo si zamilovali Bedwynovcov, čítajte a spomínajte; tí, ktorí sa s Baloghovie tvorbou stretávajú iba prvý či druhýkrát, nech čítajú tiež - lebo napriek zvýšenému počtu postáv ide o vcelku príjemný romantický príbeh. 

Moje hodnotenie: ★★★

Simply Quartet
1. Simply Unforgettable (Nezabudnuteľná láska)
2. Simply Love (Pravá láska)
3. Simply Magic (Zázračná láska)
4. Simply Perfect (Dokonalá láska)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára