pondelok 29. apríla 2013

Vánoční příběhy

Z anglického originálu: A Holiday of Love (1994)

Autor:
Kol. autorov

Vydavateľstvo: Baronet


Český preklad: Hana Parkánová

 
Počet strán: 352


Rok vydania: 2010



Kniha obsahuje štyri novely napísané populárnymi romantickými autorkami, odohrávajúce sa v rôznych dobách a v rôznych kútoch sveta. Všetky spája kúzlo vianočných sviatkov. Až kúzelná moc vianočného času dáva hrdinom príbehov spoznať pravé hodnoty života. 


Jude Deveraux: Vyměněné srdce/Change of Heart
Novela ponúka príbeh talentovaného chlapca Eliho, pochádzajúceho z prostej rodiny, a jeho matky Mirandy, ktorá je zamestnaná ako ošetrovateľka. Ich ľudský láskavý svet sa stretáva s chladným, obchodným svetom Franka Taggerta, majiteľa obrovskej firmy. Dokážu tieto dva odlišné svety nájsť spojivo?


Eli je nadmieru inteligentný chlapec. Jeho snom je študovať na vysokej škole a tiež šťastie jeho matky. Po trpkom rozvode so sukničkárom, Eliho otcom, ostáva Miranda sama, a jediné, o čo sa snaží, je získať peniaze, aby mohla dostať syna na dobrú školu. Eli za pomoci svojej najlepšej kamarátky Chelsey kuje pikle. Spoločne už majú toho veľa na rováši. Aby Eli opäť videl svoju matku šťastnú, rozhodne sa dať ju dokopy s Frankom. Miranda teda odchádza ako ošetrovateľka ďaleko od civilizácie, do zrubu, v ktorom si Frank lieči zranenie. Dve celkom rozdielne povahy sa stretávajú a sú vystavení konfrontácii. Z krátkeho vzťahu, ktorý v zrube prežijú, vzíde nový život. Potom ostáva už iba na Elim, aby dal svojich najmilovanejších opäť dokopy.

Príbeh je zo súčasnosti. Eli je veľmi zaujímavý chlapec, najmä v spôsobe akým sa snaží nastoliť spravodlivosť :-) Novela by si zaslúžila viac strán, aby sa Frankova "premena" na človeka mohla udiať postupne a nie zo dňa na deň, ako to bolo v tomto prípade. 

Celkový dojem z príbehu je dobrý, číta sa ľahko, veď nakoniec ako všetko od Jude. Avšak ten teatrálno-sentimentálny koniec s "princom na bielom koni" si mohla odpustiť.

Moje hodnotenie: ★★


Judith McNaught: Zázraky/Miracles
Hrdinkou novely je mladá, pôvabná Julianna Skeffingtonová, ktorá sa túži presadiť ako spisovateľka. Aby unikla obmedzujúcej matkinej starostlivosti a mohla žiť samostatne v Londýne, požiada povestného leva salónov Nicholasa Du Ville, aby jej zničil povesť. Nicholas jej vyhovie, mysliac si, že ide o šikovnú kurtizánu. Prepočíta sa však a nechtiac sa chytí do manželského chomúta.


Historická romanca miestami vyvolá úsmev na tvári. Ale napriek tomu, ako dobre a rozvláčne sa začína, tak rýchlo a nečakane sa končí. Pokým Nicholas neprivedie Juliannu k sebe do izby ide všetko hladko. No keď už sú tam, náhle sa scéna mení. Zmení sa najmä tempo príbehu, kedy sa prichytení milenci musia vziať a Julianna je odrazu v jednom z Nicholasových domov na vidieku, kde trávi celé dni a noci sama a s plačom... a ani šmahom ruky je tu záver príbehu. 

Hm, názov novely Zázraky možno brať viaczmyselne - zázrakom je stretnutie Nickiho a Julianny, zázrakom je náhla svadba, zázrakom sú listy babičke, ktoré Nickiho presvedčia o Julianninej láske, zázrakom je uzdravenie Nickiho matky a zázrakom vôbec je, že celý príbeh nakoniec skončí šťastne :-)

Moje hodnotenie: ★★


Jill Barnett: Daniel a anjel/Daniel and the Angel
Dojemný alegorický príbeh krásneho anjela Lillian a bezcitného podnikateľa Daniela Lincolna Stewarta, ktorý ale nakoniec nájde svoje srdce, aby ho Lilli daroval.


Kto chce vedieť, ako to vyzerá v nebi, a čo sa stane, keď si pohneváte sv. Petra, potom si prečítajte túto poviedku :-) Lilli je totiž anjel, ktorý kvôli svojej nešikovnosti musí žiť na Zemi medzi ľuďmi. Aby sa mohla vrátiť späť do neba, musí vykonať aspoň jeden zázrak. Svätý Peter jej i konkrétne určí aký. Ako inak, je ním presvedčenie/obrátenie smrteľníka z chladného na láskavého človeka so srdcom na dlani.

Lilli sa to nečakane podarí, aj keď D. L. je veľmi veľké sústo. Daniel je totiž presvedčený, že všetko na svete sa dá kúpiť za peniaze. Dokonca i láska. 

Hrdinovia v sebe nájdu zaľúbenie. Lilli sa však po vykonaní zázraku vracia do neba... Keďže našťastie ide o romantický (historický) príbeh, končí sa šťastne ;-)

Moje hodnotenie: ★★


Arnette Lamb: Slyš! Toť herold/Hark! The Herald
Historický romantický príbeh situovaný do nepokojnej doby zjednotenia Škótska. Neohrozený bojovník Randolph Mcqueen sa vsadí o svoju loď, že získá lásku krásnej lady Elizabeth Gordonovej. Čoskoro zistí, že precenil svoje sily, avšak vďaka svojej i Elizabethinej statočnosti mladý pár nakoniec šťastne dospeje k cieľu.


Zo všetkých príbehov sa mi najviac páčil práve tento. Bol dejovo vyvážený, nič nebolo rozvláčne a neskôr akoby skrátené a urýchlené - všetko bežalo v jednom rytme. A napriek tomu, že išlo o obdobie z roku 1308 a Škótsku vysočinu, hrdinovia boli veľmi charizmatickí, čo mi veľmi imponovalo. Ich vzájomné spoznávanie sa bolo plné iskier - veľmi dobre opísané. Najviac u mňa zarezonovali tri scény - keď spolu Elizabeth a Randolph pretekali na koňoch, potom tie, ktoré sa odohrávali v stajni a nakoniec sa mi páčilo ako rýchlo si vysvetlili nedorozumenie, ktoré im pripravili ich nepriatelia. 

Avšak, musím priznať, že ma doslova "zabil" pás cudnosti. Preto som musela dať jednu hviezdu dole :-(

S autorkou som sa stretla po prvýkrát a verím, že to nebolo naposledy. Keď vie písať také dobré poviedky, určite nebudú zlé ani jej romány. 

Moje hodnotenie: ★★


Moje celkové hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára