streda 4. septembra 2013

Carpona v plameňoch

 
Názov knihy: Carpona v plameňoch (2011)

Autor: Blanka Gondová

Vydavateľstvo: Ikar

Počet strán: 264

Rok vydania: 2011




Popri príbehu lásky Júlie Kohútovej a Michala Bóryho sa čitatelia zoznamujú aj s výpadmi Juraja Rákociho, ničivými nájazdmi Turkov, no i so životom na Čabradskom hrade. Jeho krutý, despotický pán, gróf Valentín  Balassa, sa pričiní o to, že Júliinu matku po obvinení z čarodejníctva upália na hranici. Netuší, že dievčatko, ktoré vychovávajú kováč Kohút so sestrou, je jeho vlastná krv.


Príbeh sa odohráva na pozadí niekoľkých desiatok rokov, čitateľ má možnosť sledovať detstvo hlavných hrdinov, ich dospievanie a napokon i dospelosť samotnú. 

Michal a Júlia mali k sebe blízko od detstva. Čas trávili spolu, neraz i napriek zákazom rodičov či grófa Balassu. V anotácii sa síce hovorí, že Balassa netuší, že Júlia je jeho vlastná krv, no pravda je iná - gróf to tuší, ba dokonca sa nádeja, že je to tak. Miloval Žofiu Kohútku, avšak ona nechcela byť jeho, tak si ju zobral násilím... Keďže nezniesol byť ohrdnutý, zariadil, aby ju upálili za bosoráctvo. Hon na čarodejnice sa jej upálením v Carpone iba začal. Nuž, krásna ukážka toho, aké krušné a neradostné vedeli byť časy v 17. storočí.

Autorka má naštudované veľa z histórie, čo potvrdzujú mnohé pasáže v knihe; pri niektorých opisoch (hlavne ku koncu knihy) som však mala pocit, že čítam literatúru faktu a nie beletriu. 

Kniha bola miestami príjemne romantická, miestami prekvapivá. Jej veľkým plusom bol pútavý štýl písania, jej veľkým mínusom bol jej koniec. Mala som pocit, akoby bol písaný narýchlo. Zrazu sa zjavujú na hrade duchovia (???), a tiež Júlia stretáva Ondreja a bum! láska ako hrom... koniec. A čo Michal? Keď boli postavy Júlie a Michala vymyslené, nemohli spolu šťastne skončiť? Myslím si, že po toľkých úskaliach, čo spolu "preskákali" by si to zaslúžili...

P. S. Obálka knihy je krásna, ale absolútne sa nehodí k príbehu.


Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára