piatok 3. októbra 2014

Benátska babica

Z anglického originálu: The Midwife of Venice (2011)
 
Autor:
Roberta Rich
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Mária Kočanová
 

Počet strán: 304

Rok vydania: 2014



Benátky, 1575. Hannah Leviová je známa po celých Benátkach pre svoju schopnosť presvedčiť zdráhavých novorodencov vyjsť z lona matky na svet. Pomáha si pri tom zakázaným tajným nástrojom, „pôrodnými lyžicami“. Keď ju známy benátsky gróf požiada, aby pomohla pri pôrode jeho zomierajúcej manželky a zachránila ich nenarodeného syna, Hannah váha. Pápežské nariadenie zakazuje židom poskytovať lekársku starostlivosť kresťanom. Suma, o ktorú Hannah požiada grófa, však stačí na vykúpenie jej manžela Isaaca, ktorého zajali maltézski rytieri počas plavby na mori. Hannah sa zapletie do zradnej siete rodinného súperenia. To ohrozí nielen nedávno narodené dieťa, ale aj Hannahinu cestu na Maltu, kde Isaac čaká na vykúpenie z otroctva.



Hneď na úvod musím poznamenať, že kniha je plná historických faktov, čím obohacuje čitateľa o nové poznatky z daného obdobia. Je totiž pravdou, že množstvo autorov nám v knihách ponúka históriu z dávneho Anglicka, či Francúzska. O Taliansku ich až tak veľa nie je. A čo nemožno Roberte Rich uprieť je, že ich ponúka nenúteným spôsobom. Fakty neprevyšujú nad samotným príbehom, iba ho vhodne dopĺňajú. 

Charaktery postáv opísala autorka na výbornú. Hlavná hrdinka je šikovná babica, ktorá pri svojej práci využíva "lyžice". Tento nápomocný predmet pomáha priviesť na svet deti, ktorým sa na Zem veľmi nechce. No má aj negatívnu stránku. Nebezpečenstvo. Keby ktokoľvek videl, ako jej lyžice pomáhajú pri pôrode, nazvali by ich diabolským nástrojom a Hannah pravdepodobne upálili ako bosorku. 16. storočie bola krutá doba na robenie "zázrakov".

Hannah je, okrem iného, židovka. Pri pomáhaní na svet dedičovi benátskeho grófa by mohla byť potrestaná. Zákony sú neúprosné a židia majú zakázané pomáhať kresťanom v tomto smere. Hrdinka by také niečo ani sama neurobila, keby jej gróf neponúkol peniaze. Nie hŕstku, ale množstvo peňazí. Za tie má v pláne zachrániť svojho manžela Isaaca, ktorého vzali do otroctva. 

Jej odvaha bude odmenená, no nepôjde to iba tak ľahko. Po pôrode, s mešcom peniažkov totiž Hannah zistí, že jej chýbajú pôrodné lyžice...

Druhá línia príbehu čitateľa zoznamuje s Isaacom. Zajali ho maltézski rytieri a predali ho do otroctva. Tu nám autorka odkrýva jeho charakter, jeho šikovnosť prežiť aj v nepriaznivých podmienkach a jeho lásku k svojej milovanej manželke.

Príbeh je dynamický, každá postava v nej má svoje miesto, každá kapitola prináša nové poznatky a postupne dve línie príbehu (jedna z pohľadu Hannah a druhá z pohľadu Isaaca) do seba zapadnú. 

Benátska babica nie je klasickou historickou romancou, no je výnimočná neokúkaným dejom, premyslene zvolenou témou a jej skvelým prevedením.

Moje hodnotenie: ★★★

Midwife
1. The Midwife of Venice (Benátska babica)
2. The Harem Midwife
 

1 komentár:

  1. U nás kniha vyšla teprve teď v prosinci 2015, zaujala mě, ale po recenzi se na ni těším ještě víc :) Ve čtvrtek si ji skočím koupit :)

    OdpovedaťOdstrániť