pondelok 9. marca 2015

Ohnivý květ

Z anglického originálu: My Dearest Enemy (1998)

Autor: Connie Brockway


Vydavateľstvo: Alpress

Český preklad: Eva Mazůrková

Počet strán: 320

Rok vydania: 2008


Osirelá devätnásťročná Lillian Bedeová dostane veľkú príležitosť. V závete lorda Horatia Thorna stojí, že dievčina zdedí jeho panstvo, ak ho dokáže počas piatich rokov viesť s hospodárskym ziskom. Pre Lily to predstavuje šancu získať domov a nadšene sa vrhá do práce. Skríži tým plány dobrodruhovi Averymu Thornovi, Horatiovmu chránencovi, ktorý na panstve Mill House vyrastal, a tak si naň oprávnene činí nárok.


Toto bolo moje tretie stretnutie s Connie a nedá mi napísať inak, iba, že bolo opäť nezabudnuteľné. Connie píše veľmi pútavým jazykom, čitateľa dokáže ľahko vtiahnuť do deja... nemohla som sa od knihy odtrhnúť. 

Príbeh je jednoduchý, romantický, veľmi vtipný. Zápletka sa točí okolo dedičstva Mill Hausu dvomi mladými ľuďmi - sufražetkou Lily a dobrodruhom Averym. Kto získa sídlo? Ona či on? Všetko závisí od toho, či sa ona - ako žena - dokáže o panstvo postarať bez straty. Má na to päť rokov. A Avery, ako správny džentlmen, umožní dáme skúsiť šťastie. Veď čo je to päť rokov? Počká si na Lilyn neúspech a sídlo po nej po piatich rokoch preberie. Za ten čas si obuje túlavé topánky a bude spoznávať svet... A veru ho aj spoznával. No Lily si ho aj tak všade našla. Respektíve jej listy s apanážou :-) 

Hlavní hrdinovia sa navzájom krásne doťahovali, a to prostredníctvom listov, čo pri romanciach nebýva veľmi zvykom. Výborné je, že im toto hašterenie ostalo aj po piatich rokoch, kedy sa Avery vrátil z ciest po svete krátko pred tým ako mala vypršať Lilyna lehota k získaniu panstva nastálo. No a obom nebolo treba viac, iskra medzi nimi preskočila a stačilo už len poštuchnutie dohadzovačmi a zrodila sa láska.

Pravdaže ani romanca hneď nekončí veľkou nekonečnou láskou. Kým sa tak stane, hrdinovia musia absolvovať ešte niekoľko prekážok. Tou poslednou bola nezhoda v názoroch na manželstvo. Našťastie sa i to vyriešilo k spokojnosti hrdinov i čitateľov ;-)

Veľmi pekná kniha, škoda, že sa mi do rúk dostala až po toľkých rokoch od jej vydania, inak by som ju hneď mala vo svojej knižnici.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára