pondelok 4. mája 2015

Princezná a horal

Z anglického originálu: Her Highness and the Highlander (2012)

Autor:
Tracy Anne Warren

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Zuzana Therová
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2015



Na ceste zo Škótska prepadnú koč princeznej Mercedes neznámi muži. Zachráni sa iba ona a po dlhom blúdení lesom požiada o pomoc v hostinci. Je bez peňazí, otrhaná a špinavá, preto jej rozprávaniu nik neverí. V tom čase sa v hostinci zastaví i Daniel MacKinnon, ktorý sa po rokoch vracia na svoj statok. Keď ho Mercedes požiada o pomoc, podujme sa, že ju dopraví do Londýna. Prenasledovatelia sú im v pätách, no princezná musí čeliť ešte jednému nebezpečenstvu - zakázanej vášni, ktorá vzplanie medzi ňou a Danielom...



V sérii o princeznách, a ich ceste za šťastím, nám Tracy Anne prináša príbeh Mercedes Wyndomovej z Aldenu. A začína sa veľmi akčne. Koč, v ktorom sa Mercedes vezie, prepadnú neznámi muži a bez milosti vyvraždia každého cestujúceho, okrem princeznej. Tej sa podarí ujsť. A to je problém, pretože banditi chceli dolapiť a uniesť práve ju. Mercedes plná strachu a premočená, vďaka dažďu, ktorý sa z oblohy na ňu spustil, naďabí na hostinec, kde hľadá pomoc a útočisko. Hostinský je však na ňu nevrlý - predsa len dievča je špinavé, premočené, bez peňazí a čo je najhoršie, prichádza s báchorkou, že je princezná nejakého neznámeho kráľovstva. Už by ju aj vyhodil, keby nebolo Daniela MacKinnona. Odvážnemu Škótovi sa dievčiny uľútostí a pomôže jej. To ešte netuší, že krásnej princeznej bude pomáhať oveľa dlhšie ako len jednu noc :-)

Príbeh sa veľmi pekne vyvíja a aj keď je jasné, že hlavný hrdina pri pomoci dievčine v núdzi natrvalo a nadobro prepadne jej šarmu, spočiatku si čitateľ tým nebude až taký istý. Daniel sa totiž rozhodne odmietnuť princezninu žiadosť sprevádzať ju do Londýna. Pravdou je, že ani on veľmi tej rozprávke, o tom, že je princezná, neverí. 

Nakoniec ich osud zaveje k sebe a po ceste do Londýna, po ceste za priateľkami princeznami, si Daniel a Mercedes padnú nielen do oka, ale aj do náručia. A doslova to vezmú "hopom". Ani sa nenazdáte a sú z nich manželia. A práve toto bola tá časť knihy, ktorá mi trochu neštimovala. Brať sa pre dva bozky, najmä, keď sa nepoznáme? To už nie je ani romantické, to je príliš naivné. Uff, také niečo môže byť skutočne len v knihe...

Kto má rád Warrenovej štýl písania, určite sa mu kniha bude páčiť, kto má rád rozprávky so šťastným koncom, aj tomu sa kniha bude isto - iste páčiť. Musím však poznamenať, že oproti ostatným warrenovkám sa táto číta trochu ťažšie (cháp pomalšie) - ktovie, možno je to rozvláčnym rozpisovaním každodenného putovania dvojice. Neviem.

Hrdinka je skôr sivou myškou, dievčinou, ktorá robila vždy, čo sa jej povedalo. Nečakajte žiaden temperament, žiadne hašterenie, či podpichovanie sa s hlavným hrdinom. Je skôr pasívna a necháva sa unášať osudom, necháva sa unášať Danielom. 

Daniel je akčnejší muž, so srdcom (aj kiltom) na správnom mieste. No nie je typickým horalom s tvrdou a tvrdohlavou náturou, akou sme u Škótskych hrdinov zvyknutí. Takže niekoho by mohlo sklamať aj jeho príliš "anglické" správanie sa. 

V každom prípade si názor urobte sami. Čítať sa to dá. (Inu, po pravde, a ktorá Warrenovie knižka sa čítať nedá? ;-) )

Moje hodnotenie: ★★★☆

Princess Brides
1. The Princess and the Peer (Princezná a gróf)
2. Her Highness and the Highlander (Princezná a horal)
3. The Trouble with Princesses (Tvrdohlavá princezná)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára