piatok 16. októbra 2015

Tatiana Macková prichádza s historickým románom


Do Nitrianskeho kniežatstva nás zavedie nový príbeh Tatiany Mackovej. Kniha s názvom Tieňohra je druhou z plánovanej trilógie Nitky osudu. Na pultoch by sa mala objaviť čo nevidieť. Knižná séria približuje slovanských panovníkov z doteraz neznámych stránok. Zameriava sa na život kniežaťa Pribinu. Viac ku knihe nám prezradila autorka v rozhovore.


Nová kniha Tieňohra je druhou v poradí z trilógie Nitky osudu. Bude nadväzovať na prvú knihu alebo bude celkom iná?
- Začiatok Tieňohry je krátkym pojivom medzi oboma knihami. Tam sa rozlúčime so Samom a jeho ríšou, potom sa presunieme o dvesto rokov ďalej, kde sa dostaneme do Nitrianskeho kniežatstva. Nadväznosť je tam teda veľmi voľná.

Na čo sa môžu tešiť čitatelia?
- Ide o príbeh kniežaťa Pribinu, Nitrianskeho kniežatstva a toho, čo sa udialo medzi ním a kniežaťom Mojmírom. Všetci vieme, čo sa stalo – Mojmír vyhnal Pribinu, pripojil Nitriansko k svojmu panstvu a vznikla Veľká Morava. Síce pravdivé, avšak mimoriadne zjednodušené. Je škoda, že o takej dôležitej udalosti vieme tak málo. Zopakoval sa teda scenár ako pri Samovi – k známym faktom som dotvorila svoju predstavu udalostí a vznikol príbeh, ktorý sa mohol, ale aj nemusel stať tak, ako som ho uvidela ja. Čitatelia v ňom spoznajú panovníka Nitrianska, jeho manželku, aj ľudí okolo nich a ich životy až do chvíle, kedy moravské vojská nevtrhnú na územie kniežatstva. Niektorí historici označujú tento útok takmer za vyhladzovaciu vojnu.

Prvá kniha bola aj s nádychom romantiky. Môžu čitatelia niečo podobné očakávať aj v tejto knihe, alebo pôjde o čisto historickú knihu?
- Milica a knieža mala v sebe viac romantiky ako Pribinov príbeh. Tieňohra je oproti prvej knižke drsnejšia a krutejšia. Ale ani tu čitatelia nebudú ochudobnení o lásku, ktorá je prirodzenou súčasťou vzťahov a života. Veď prečo by pohanský knieža staval prvý kresťanský kostol, ak nie z lásky k milovanej žene – kresťanke? Prečo by kresťanka z vysokopostavenej bavorskej rodiny opustila domovinu a odišla kamsi do divokého neznáma, ak nie z lásky k pohanskému kniežaťu?

Ako dlho ste na knihe pracovali?
- Približne štyri mesiace, neviem to presne.

Kde ste k nej zháňali materiály?
- Kniha „Postavy veľkomoravskej histórie“ od Matúša Kučeru bola aj v tomto prípade vďačným zdrojom informácií. Okrem nej mi bol veľmi nápomocný internet.

Kniha sa volá Tieňohra. Čo vy a tiene?
- Názov knihy súvisí skôr s ľuďmi, ktorí z tieňa, z bezpečia úkrytu bezohľadne manipulujú životmi iných a profitujú z ich nešťastia.

Inak mám s tieňmi neutrálny vzťah :-) Raz mám pred nimi rešpekt – občas sa človek cíti neistý, hlavne v šere na opustenej ulici. Inokedy ich vítam – vždy, keď vidím iba svoj vlastný tieň, viem, že nemám nikoho za chrbtom. A sú aj vyslovene veselé tiene. Veď kto by nepoznal  hru, pri ktorej rukami vytvárame rôzne zvieratká na stene?

Rozhovor pripravila © Katarína Kvašňovská
Foto © archív vydavateľstva Artis Omnis

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára