nedeľa 17. apríla 2016

Ostrov túžby

Z anglického originálu: Desire (1993)

Autor:
Amanda Quick
 
Vydavateľstvo: Wist

Preklad: Tomáš Trancygier
 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2003



Lady Clare už od svojich dvanástich rokov spravuje panstvo svojho otca, učenca a cestovateľa. Po jeho smrti sa stáva paňou ostrova, ktorého bohatstvo tvoria voňaviny, vyrábané podľa jej receptúr z kvetov a bylín pestovaných na ostrove. Keďže pri prevoze na trh sa jej vzácne výrobky stávali korisťou lúpežníkov, jej poručník rozhodol, že sa musí vydať, aby mal kto chrániť bohatstvo ostrova. Napriek túžbe po nezávislosti sa Clare podrobí jeho rozhodnutiu, ale verdikt, že sa má vydať, nemieni prijať trpne. Nielenže zostaví zoznam požiadaviek, ktoré musí jej manžel spĺňať, ale požaduje možnosť voľby aspoň spomedzi štyroch kandidátov. Rytier Gareth z Wyckmere síce zodpovedá len jednej z jej požiadaviek, ale je odhodlaný stoj čo stoj Ostrov túžby získať.



Túto knihu možno zaradiť medzi klasiku, čo sa týka kníh písaných rukou Amandy Quick. Má odvážnu hrdinku silného charakteru. Je tiež tvrdohlavá a jazyčnica, inteligentná a so srdcom na pravom mieste. A má i krásneho, mocného hrdinu... ktorý má tiež svoju hlavu :-)

Keďže Clare ostala jedinou paňou Ostrova túžby, vie, že je iba otázkou času, kedy sa bude musieť vydať. Veď ako by to bolo, aby žena vlastnila sídlo, majetky, a vôbec celý ostrov?! Nemysliteľné! Darmo sa rozumie obchodu - vyrába z kvetín, ktoré na ostrove pestujú, rôzne parfumy, mastičky, krémy, mydlá či bylinné zmesy. Je len ženou. A ženám neprísluší viesť panstvo. Jej poručník lord Thurston z Landry jej preto dá na výber medzi dvomi mužmi - jeho nemanželským synom Garethom, ktorý má všetko len nie domov, a jej susedom sirom Nicholasom zo Seabernu.
  
Nicholas nie je žiadne neviniatko. Aby donútil Clare vydať sa zaňho, uniesol ju na svoje sídlo Seabern Keep, kde ju držal celé štyri dni. A hoci sa medzi nimi nič nestalo, v očiach ostatných ľudí bola nadobro skompromitovaná. Clare však na klebetách nezáleží. Nicholas sa jej ako chlap bridí. Na mužov má svoje nároky. A z nich nechce upustiť.

Na ostrov prichádza ďalší pytač - Diabol z Wyckmere. Rytier Gareth prichádza so svojou družinou uchádzať sa o ruku krásnej Clare. Gareth je krásny muž, navyše rozumný a v Clare nájde zaľúbenie. Je aj dostatočne svojhlavý a keď už sa pre niečo rozhodne, dotiahne to do konca. Takto sa rozhodol, že Clare sa stane jeho manželkou. A ide si za tým stoj čo stoj...

Dej dopĺňajú vedľajšie postavy, ako je napríklad lady Joanna s chlapcom Williamom, ktorú u seba na sídle Clare prichýlila; trubadúr Dallan, ktorý im spríjemňuje večery svojimi piesňami a taktiež Ulrich, Garethov verný druh.

Príbeh je trochu rozprávkový (obzvlášť mi to pripomínali scény, v ktorých sa píše o meči nazývanom Okno do pekla), romanticky ladený a miestami i vtipný. Amanda dej vykreslila veľmi pútavo a číta sa preto ľahko a rýchlo. 

Kto už čítal niečo od Amandy, vie presne, čo môže v jej knihách očakávať. Okrem rozvíjajúcej sa lásky medzi hrdinami ponúka i detektívnu zápletku, čo prináša zápornú postavu a trochu napätia. A to sú veci, ktoré v jej knihách milujeme. 

Takisto som rátala s tým, že hrdinka príde o svoj vienok na netypickom mieste (čo pokladám už za takú Amandinu vizitku) a tipla som si, že by to mohlo byť medzi kvetmi, keďže ostrov je ich preplnený a profituje z nich. A hádajte čo? Bolo to tak. 

Veľmi príjemné, veľmi pekne napísané. Určite sa oplatí prečítať.

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára