pondelok 9. mája 2016

Ako prísť o lorda

Z anglického originálu: How to Lose a Lord in 10 Days Or Less (2014)

Autor:
Elizabeth Michels


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Otakar Kořínek

Počet strán: 240

Rok vydania: 2016 

Keď sa Andrew Clifton, hrdý a neprístupný lord Amberstall, stane terčom posmechu svojich priateľov z londýnskej smotánky, zanevrie na mesto a utiahne sa do ústrania na škótsky vidiek. A keď sa potom po roku na matkinu žiadosť vracia domov, na ceste do Londýna sa mu zraní kôň a Andrew z neho doslova padne k nohám krásnej, temperamentnej a excentrickej Katie Moorovej. Hoci je Katie dcérou grófa, odjakživa sa lepšie cítila v stajni s koňmi než v snobskej spoločnosti. So svojím osamelým životom je spokojná a vonkoncom neráta s tým, že jej doň raz vtrhne škrobený lord a obráti ho naruby...


Hrdinom tejto knihy je Andrew, s ktorým sme mali možnosť stretnúť sa aj v predchádzajúcich knihách série (obzvlášť v prvej). Nezapôsobil na mňa príliš pozitívne, priznávam, o to s väčšou vervou som sa pustila do čítania. Chcela som vedieť, prečo mu autorka "dala šancu" a napísala jeho príbeh. Musím uznať, že moju mienku o ňom som si poopravila ;-) Elizabeth mu totiž vytvorila rovnocenného súpera. A sledovať súboj pohlaví v jej podaní je vždy zážitok. Nebola som oň ukrátená ani tentoraz.  

Je príjemné, že naši hrdinovia - ako Andrew, tak i Katie - nie sú dokonalí. Nie sú tí najúžasnejší, najlepší, najmúdrejší, najkrajší pod slnkom. Naopak, majú svoje muchy. Kým Andrew je neprístupný, rázny a tvrdohlavý, Katie je bezočivá, drzá a... tvrdohlavá. A zatiaľ čo sa Andrew zo všetkých síl snaží správať sa ako džentlmen (aj keď spočiatku sa správa ako buran), Katie sa ani len nesnaží o to byť lady.

Každý z nich však v sebe nosí nejaké trápenie. A každý z nich sa s ním vyrovnáva po svojom. Katie sa tvári, že kríva, aby nemusela sedieť na koni. Odvtedy ako mala nehodu sa koní bojí. A hoci by taká milovníčka týchto majestátnych zvierat (akou sa javí) nemala na týchto štvornohých priateľov zanevrieť, radšej sa im vyhýba ako môže. 

Andrewa zasa trápi výsmech z minulosti. Ušiel do Škótska, ďaleko od anglickej neľútostnej smotánky, a tiež opustil svoje milované kone, ktoré predtým trénoval na dostihy a patril medzi ich uznávaných znalcov. Okolnosti ho však prinútili vrátiť sa domov. Na jeho pozemku sa niečo deje a matka už sama na panstvo nestačí. Už po ceste domov ho prenasledujú zvláštni muži. Sú to iba zlodeji, alebo naňho niekto poslal hrdlorezov?

Zhodou okolností pristane na pozemku Katie Moorovej, do chlapčenských šiat odetej malej divošky. Katie zachráni krásneho neznámeho zo spárov ničomníkov a dočasne ho ubytuje v Ormesby Place. Aké je Andrewove prekvapenie, keď zistí, že v dome nikto nebýva, dokonca ani tá papuľnatá lady?!

Kniha je veľmi vtipná, romantická, vášnivá. Hrdinov si čitateľ obľúbi veľmi ľahko. Elizabeth má svojský štýl písania, ktorý nechýba ani v tejto knihe. Prináša tak iskrivý, zábavný, hravý a rozprávkový príbeh.

Moje hodnotenie: ★★

Tricks of the Ton
1. Must Love Dukes (Milovať vojvodu)
2. Desperately Seeking Suzanna (Zaľúbený lord)
3. How to Lose a Lord in 10 Days Or Less (Ako prísť o lorda) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára