sobota 7. októbra 2017

Darujem ti úsvit

Z anglického originálu: Heartless (1995)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Beata Horná
 

Počet strán: 350

Rok vydania: 2017



Dcéra francúzskeho grófa Jeanne Morrisettová sa prvý raz stretla s Robertom Blakom, nemanželským synom anglického markíza, keď mala pätnásť a on sedemnásť. Zaľúbili sa do seba, no jeho pôvod ich láske nežičil. Keď sa o jedenásť rokov opäť stretnú, on je kapitánom britskej armády a ona vdovou po portugalskom markízovi. Francúzsko a Anglicko medzi sebou zvádzajú neľútostnú vojnu a Portugalsku hrozí invázia napoleonských vojsk. Obaja mladí ľudia sú vtiahnutí do víru intríg ako špióni, no iba Joana vie, že sú na rovnakej strane. Očarujúca kráska a odvážny dôstojník zahoria k sebe vášňou, ktorá zatieni nebezpečenstvo a hrôzy vojny. Podarí sa tentoraz ich láske zvíťaziť nad nepriazňou osudu?


Dej knihy je zasadený do vojnového obdobia a odohráva sa v Portugalsku a v Španielsku. Hlavnými postavami sú ľavoboček Robert Blake a rozmaznaná lady Jeanne. 

Robert je vojak. Ako nemanželský syn nemal možnosť získať si úctu medzi aristokratmi v Anglicku, na čo mu otec chcel kúpiť aspoň hodnosť. Robert mal však svoju hrdosť a aj napriek tomu, že bol proti zabíjaniu ľudí a vôbec nemal chuť nechať sa naverbovať, svojmu osudu neušiel. Sklamaný láskou ako sedemnásťročný mladík odišiel od otca a narukoval. Z rádového vojaka sa za jedenásť rokov stal uznávaný kapitán a svoj život vojaka si zamiloval. 

Jeanne bola dcérou francúzskeho grófa. Ako 15-ročná sa zamilovala do Roberta. Okúzlil ju na prvý pohľad a nebyť nepriazne jej otca, pravdepodobne by s ním nakoniec ušla. Po tom, ako jej otec povedal, že Robert zahynul, vydala sa za portugalského markíza. Ten však zomrel a z Jeanne sa stala Joana, mužmi obletovaná vdova a zároveň špiónka. Nikto to o nej nevedel. Akoby aj mohli? Pred smotánkou sa tvárila veselo. Zabávala sa, smiala sa, nechala sa obletovať kŕdľom obdivovateľov, zasypávať lichôtkami. Vyzerala ako žena, ktorá si spoločnosť a večierky mimoriadne užíva. Vyzerala ako žena, ktorá miluje mužov a rada ich strieda. Pravdu poznala iba ona. 

Joana milovala adrenalín, preto sa rada vydávala na cesty, ktoré boli zradné, nebezpečné. Robiť špiónku jej vyhovovalo. Vďaka tomu sa ocitla vždy v centre diania. Pravdaže, za tým všetkým videla hlbší zmysel. Pomstu. Hľadala muža - vojaka, ktorý jej zabil nevlastných súrodencov. Pamätala si jeho tvár a verila, že ho jedného dňa nájde a vykoná, čo si zaumienila...

Počas tohoto hľadania stretne Roberta. Joana v mužovi s jazvou na tvári nespoznáva mladíka, ktorého kedysi tak vrúcne milovala a bola ochotná kvôli nemu riskovať čokoľvek - aj samú seba. Uvedomí si to až oveľa, oveľa neskôr. Zato Robert ihneď vie, s kým má tú česť. Chcel by sa jej vyhnúť, pretože mu ublížila a on ju niekde v kútiku duše napriek tomu stále miluje (aj keď si to sám neprizná). No hrou osudu (a správnymi nitkami, za ktoré ťahá Joana) sa jeho cesty s jeho prvou láskou neustále pretkávajú. A bývalí zaľúbenci musia čeliť svojim rozporuplným citom.

Knižka bola dejovo nesmierne pútavá. Autorka v nej čitateľovi okrem klasickej romantickej línie ponúkla aj pohľad do histórie, konkrétne do vojnového obdobia za čias Napoleona. Jediné, čo ma trochu škrelo bola Joanina povaha (neurobilo to z nej obľúbenú hrdinku). Vďaka svojim intrigám, lžiam, prekrúcaným pravdám či polopravdám sa sama zamotávala do siete, z ktorej sa nevedela vymotať. Nečudo, že jej Robert nedokázal veriť. Našťastie je to romanca a ako inak by to malo skončiť, ak nie happyendom? 😉

Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára