piatok 23. októbra 2015

Nepokoušej mě

Z anglického originálu: Don´t Tempt Me (2009)

Autor: Loretta Chase


Vydavateľstvo: Euromedia Group - Ikar CZ

Český preklad: Jana Jašová

Počet strán: 288

Rok vydania: 2014


Keď sa Zoe Octavia Lexhamová dostane z káhirskeho háremu, kde ju pre dvanástimi rokmi uniesli, v Londýne ju nečaká príliš vrúcne prijatie. S poškodenou povesťou sa ťažko môže stať úctyhodnou členkou londýnskej smotánky – nie to, aby si našla dobrého manžela! Jediným riešením je Lucien, vojvoda z Marchmontu, atraktívny londýnsky zvodca. Ak sa mu podarí získať pre Zoe audienciu u kráľovnej, dvere do londýnskych salónov budú pre ňu ihneď otvorené. No prichádza ďalší problém - odolávať pokušeniu, ktoré pre neho Zoe predstavuje.



Z tejto knihy som trochu sklamaná. Od Lorette som zvyknutá na lepšie kúsky. Tento literárny počin jej u mňa veľmi nevyšiel. 

Lucien vyrastal po boku Lexhamovie dievčat, obzvlášť blízko mal k Zoe. Keď sa však ako dvanásťročná stratila v Egypte, zatrpkol. V živote mu totiž neostal nikto blízky. Jeho rodičia zomreli, keď bol dieťa a to isté sa prihodilo aj jeho bratovi. Po zmiznutí Zoe Octavie mu v srdci ostala iba prázdna diera. Z chlapca vyrástol muž, ktorý rád stávkoval, pil, jaril sa... Jediné, čo si ctil bol jeho tútor lord Lexham, inak ho nezaujímal nikto a nič.

Keď sa dozvedá, že sa domov vrátila stratená dcéra, iba sa zasmeje. Zástup dievčat, ktoré sa za Zoe vydávali počas dvanástich rokov, ho iba nútil staviť tisíc libier na to, že nejde o pravú Zoe. Keď sa ale na vlastné oči presvedčí, že dievčina, ktorá sa z Egypta vrátila do Anglicka, je skutočne Zoe, je ohromený. 

Vždy bola jeho favoritkou, vždy mala podrezaný jazyk, vždy rada utekala z domu a to, že jej prostorekosť ostala vlastná ho poteší. 

Zoe je bez zábran, divoká, až frivolná - vôbec jej neprekáža hovoriť, na koľko spôsobov dokáže uspokojiť muža (na čo jej matka a sestry temer odpadávali do mdlôb od hanby). Navyše z nej vyrástla krásavica. 

Je tu však jeden problém, ktorý treba urgentne riešiť. Tým, že Zoe strávila dlhé roky v cudzine, žila v háreme, dokonca mala manžela, je tu v Anglicku jej povesť poškvrnená. Aby sa o nej nehovorilo ako o nehodnej, využije Lucienovu pomoc a vplyv. Lucien je veľavážený vojvoda, v spoločenskom rebríčku je takmer na vrchole - nad ním sú už len členovia kráľovskej rodiny. Nikto by mu nedokázal odporovať. Podujme sa teda na to, aby Zoeine meno v spoločnosti očistil. Pomôže dievčine začleniť sa medzi aristokratov plynulo a hladko... i keď až také plynulé a hladké to nebude, keďže Zoe je aká je - treba ju poučiť najmä v morálke a etikete :-) Z toho by logicky malo vyplývať množstvo humorných situácií, no v knihe sa ich veľa nedočkáte (alebo som na humor náročnejšia ja?).  

Dej nie je veľmi rozvláčny, dá sa zhrnúť pár vetami. Nemá veľké zvraty, netreba očakávať žiadne napätie ani drámu. Kniha sa číta ľahko. Romantické scény sú decentné... nič výnimočné. 

Koniec knihy nie je presladený, láska medzi hrdinami je uveriteľná, i keď to skôr vyplýva z vedomia, že už ako deti si boli veľmi blízki. Moje sympatie si však nezískal ani jeden z nich. Lucien bol nevýrazný, Zoe bola zas výrazná až príliš a istým spôsobom svojho správania sa mi bola protivná. Akosi som sa do toho ich príbehu lásky nie a nie vcítiť. 
 
Hm, pýtam sa, kde je tá Loretta z predchádzajúcich kníh? Tento titul je zatiaľ jej najslabší kúsok :-( 

Moje hodnotenie: ★★

Fallen Women
1. Not Quite a Lady (Tak se dáma nechová)
2. Your Scandalous Ways (Skandální chování; Krásna nehanebnica)
3. Don't Tempt Me (Nepokoušej mě)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára