utorok 17. novembra 2015

Štyri sestry

Z anglického originálu: Bittersweet (2013)

Autor:
Colleen McCullough
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
 

Preklad: Beata Horná 

Počet strán: 400

Rok vydania: 2015


Pútavá romantická sága, odohrávajúca sa v Austrálii v 20. rokoch minulého storočia, zachytáva osudy dvoch párov dvojčiat. Edda a Grace, Tufts a Kitty – to sú štyri sestry, dcéry reverenda Latimera z mestečka Corunda. Všetky štyri sú krásne, bystré a ambiciózne, musia však čeliť predsudkom, čo vládnu vo vtedajšej spoločnosti. Ich život sa od základov zmení, keď sa v miestnej nemocnici zamestnajú ako ošetrovateľky a zapoja sa do programu pre diplomované zdravotné sestry. A hoci prežívajú turbulentné časy, ako aj osobné vzostupy a pády, ich sesterské puto zostáva stále rovnako silné.



Autorka legendárneho románu Vtáky v tŕní už nie je medzi nami a toto je posledný román, ktorý napísala. Žiaľ k veľkoleposti a úchvatnosti, ktorú vo mne zanechala kniha Vtáky v tŕní sa táto ani nepriblížila.

Tému resp. tém na spracovanie knihy si autorka vybrala hneď niekoľko. Knihu zasadila do doby, ktorá ženám veľmi nepriala. Predstavuje nám úlohu ženy v spoločnosti v dvadsiatych a tridsiatych rokoch minulého storočia, venuje sa postaveniu rodiny, manželstva, no nevynecháva ani takú tému ako je hospodárska kríza, či politické ašpirácie. Toto všetko ukazuje prostredníctvom štyroch mladých, šikovných dievčat, dvoch párov dvojčiat. Každá z nich je plná ambícií, túži po poznaní, túži niečo v živote dokázať. A veru aj dokáže ;-)

Môžeme sledovať ako sa menia ich tváre, charaktery. Dievčatá opúšťajú domov, stávajú sa z nich zdravotné ošetrovateľky. Máme možnosť vidieť ako z dievčat vyrastajú inteligentné mladé dámy, ako sa prispôsobujú dobe, v ktorej medicína napreduje a ako sa snažia presadiť v mužskom svete...

Opísaná hospodárska kríza v medzivojnovom období v Austrálii bola podaná bravúrne. Doteraz som vlastne ani nemala možnosť čítať o tom, aké to v Austrálii bolo v tridsiatych rokoch 20. storočia. Som rada, že sa to zmenilo. 

Najväčšou chybou tejto knihy je, že má priveľa hlavných postáv. Štyri dievčatá, k tomu ich rodičia a manželia... to je akosi moc. Navyše neviem prečo si autorka zvolila za hrdinky dva páry dvojčiat, keď ten dvojičkovský komplex vôbec nevyužila.  

Okrem toho, keby Colleen rozpracovala román trochu podrobnejšie, mohla ságu rozšíriť a urobiť z nej dve knihy. Alebo mohla každej zo sestier venovať samostatný príbeh - napríklad o Edde by som si rada prečítala viac. Takto jej "život" ostal otvorený. Ako čitateľka by som si vypýtala viac detailov z jej života, aspoň po tom, ako sa vydala a začala študovať medicínu. Stala sa lekárkou? Nestala? A čo jej manželstvo? Chýba mi priveľa odpovedí. A to sa netýka len Eddy. Čo Grace? A ako dopadli Tufts a Kitty? Žiaľbohu, ich individuálne príbehy zatienilo všetko to, čo sa odohrávalo na ich pozadí. Nestihla som si k žiadnej zo sestier vytvoriť citové puto. Akoby mi niekto iba prerozprával príbeh formy: toto sa stalo jednej známej mojej známej.

Čo dodať na záver? Kniha ako taká nebola zlá. Žiaľ, chýbal jej ľudskejší príbeh.
 
Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára