utorok 31. januára 2017

Vášeň ako liek

Z anglického originálu: Only a Kiss (2015)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2017



Potom, ako lady Imogen Barclayová počas napoleonských vojen videla zomierať svojho manžela, utiahla sa do rodinného sídla v Cornwalle s nádejou, že nový majiteľ nikdy nepríde narušiť jej krehký pokoj. Percival Hayes, gróf Hardford, nemá záujem o dedičstvo v cornwallskej divočine, no keď sa impulzívne rozhodne navštíviť Hardford Hall, ohromene zistí, že dom nie je bezcenná ruina, ako sa nazdával. Ešte väčšmi ho ohromí, že v ňom žije krásna mladá vdova po synovi jeho predchodcu. Čoskoro nato Imogen s Percym pocítia k sebe náklonnosť, ktorá rastie každým dňom. Percy je prekvapený, že je schopný takých hlbokých citov. Dokáže však zbaviť Imogen jej trápenia a znova prebudiť jej dušu k životu?


Silný, emotívny príbeh Imogen, členky Klubu tých, čo prežili. Jedinej ženy medzi šiestimi mužmi. Úprimne, na jej príbeh som sa veľmi tešila. A konštatujem, že patrí medzi najsilnejšie/najlepšie z celej série. A celkovo k najlepším dielam v tvorbe Mary Balogh.

Život tvoria protiklady - život a smrť, láska a nenávisť, šťastie a nešťastie, svetlo a tma a tak ďalej donekonečna. Nájsť rovnováhu a uspokojenie je ako pokúšať sa prejsť po napätom lane a nespadnúť na jednej či druhej strane, veriť, že život pozostáva len zo svetla alebo z tmy, keď ani jedno nie je pravda.

Imogen sa dlhé roky trápila po smrti svojho manžela. Snažila sa zahojiť boľavé rany na duši, žiaľ nepodarilo sa jej celkovo uzdraviť. Svoje pocity - najmä radosť zo života - schovala za mramorovú skalu. Po tom, čo sa stalo, si nedovolila tešiť sa z každého nového dňa, a už vôbec neplánovala zamilovať sa. 

Percy naopak býval záhaľčivý. Náplňou jeho dní bola pijatika a kamaráti. A my sa s ním stretávame v momente, kedy hrdina oslavuje krásnych 30 rokov a cíti sa unudene. S hlavou plnou alkoholu sa rozhodne niečo vo svojom živote zmeniť a začne tým, že sa vyberie na svoje zdedené panstvo, ktoré dovtedy zanedbával. 

V sídle Hardford Hall stretáva tri ženy, niekoľko prichýlených túlavých psov a mačiek. Pes Hektor mu je od prvého dňa v pätách a hoci ho Percy niekoľkokrát upozorní, že pokiaľ sa s ním vyberie na vychádzku, nech si nemyslí, že keď nebude vládať, bude naňho čakať... pravdaže všetci vieme, že si ho Hektor nakoniec omotá okolo prsta 😁

Kto len vymyslel slovo láska a rozhodol, že bude mať tisíc rozličných významov?

Obaja hrdinovia si k sebe pomaly hľadajú cestu a sú skôr zaskočení vzájomnou príťažlivosťou. A aj keď Percy spočiatku vôbec nemá záujem dostať sa cez mramorovú stenu lady Hardfordovej (predsa len je to bohatý, znudený mladý muž, ktorého nezaujíma nič iné iba on sám), postupne, ako ide deň po dni, začína byť zvedavý, čo sa jej stalo. Prečo je taká chladná, prečo je taká smutná, ani bež života.

Mary Balogh krásne vygradovala dej a po celý čas naťahovala aj čitateľa, kým sa dozvedel, čo sa vlastne Imogen stalo - ako to bolo so smrťou jej drahého manžela. 

Okrem toho obohatila dej o zaujímavú pašerácku zápletku. Pašeráci si totiž z vdovského domu, a neskôr z panského sídla, spravili sklad pre svoj pašovaný tovar. Percy teda okrem odhaľovania tajomstiev krásnej vdovy, odhaľoval i ďalšie tajomstvá.

Čo dodať na záver? Krásna kniha.

Survivor's Club
1. The Proposal (Žiadosť o ruku)
2. The Arrangement (Sobáš z rozumu)
3. The Escape (Žiť pre lásku)
4. Only Enchanting (Láska ako sen)
5. Only a Promise (Gróf hľadá manželku)

6. Only a Kiss (Vášeň ako liek)
7. Only Beloved
(Milovaná) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára