utorok 7. februára 2017

Jestli odejdeš...

Z anglického originálu: If You Go Away (2015)

Autor:
Adele Parks

 
Vydavateľstvo: Domino


Český preklad: Dita Kelbelová

Počet strán: 464

Rok vydania: 2017


Keď odíde, bude musieť zabíjať, inak zabijú jeho. Ak zostane, uväznia ho a možno odsúdia na smrť. Takéto bezútešné sú možnosti voľby, pred ktorými stojí talentovaný dramatik Howard Henderson. Nedokáže zdieľať nadšenie svojich vrstovníkov ohľadom vojny. Nechce bohovať s neviditeľným nepriateľom.
Keď poslúchne svoje srdce, budú ju hanobiť a opovrhovať ňou. Ak sa bude chovať podľa spoločenských konvencií, bude odsúdená k večnej nude. Takéto možnosti sa núkajú pôvabnej Vivian Fosterovej. Vydáva sa práve, keď vypukne vojna a jej dovtedy odťažitý manžel sa mení na bojovného vlastenca. Vivian ostáva sama na farme v Derbyshire, odtrhnutá od spoločenského života, z ktorého sa kedysi tak tešila...
Dá sa v čase besniacej vojny nájsť láska? Alebo priateľstvo Howarda a Vivian predstavuje len zúfalý únik z dusivej bezvýchodiskovej situácie, v ktorej sa obaja ocitli? Existuje správna voľba? 



Adele Parks si pre svoju novú knihu vybrala opäť obdobie začiatku 20. storočia, konkrétne sa zameriava na vojnové roky. Spolu s hrdinami sledujeme aký dopad mala 1. svetová vojna na spoločnosť, na život, na jednotlivcov.
 
Howard patrí medzi hrdinov, ktorí vojnu odsudzujú, nevidia v nej význam, naopak vidia jej pravú tvár, jej zbytočnosť, jej ničivú silu, ktorej nechce byť súčasťou. Howard píše divadelné hry, žije trochu bohémskym životom, berie a užíva si všetko, čo sa mu núka. Nemá núdzu o ženy a ani on sám nie je veľmi vyberavý. Po vypuknutí vojny je jedným z tých, ktorý sa vyberú na miesto diania, aby o tom písali. A čím viac umierajúcich mužov vidí, čím viac krvi okolo neho strieka, tým viac je presvedčený, že vojna je nezmyselná.
 
Vivian sa narodila pod šťastnou hviezdou. Jej rodina patrí medzi významnú spoločenskú smotánku. Jediné, čo ju zaujíma sú nové šaty a bály, ktoré pravidelne navštevuje. Hľadá si manžela. A jedného má už vyhliadnutého. Avšak Vivian je naivné dievča a v domnení, že si muža svojho srdca omotala okolo prsta mu dá viac ako by mladé dievča malo.
 
"Vivian s ohromením docházela ke zjištění, jak pomíjivá je touha. Tolik po něm prahla, tolik ho chtěla, a teď z toho nic nezbylo. Ani stopa. Takřka přes noc. Pocit, že ho potřebuje, že bez něj nemůže žít a touží po něm víc než po kom jiném, jednoduše zmizel. Po všem tom toužení, plánování a očekávání zkrátka přestal. Jako lusknutím prstu. Nenávratně."

Skompromitovaná, aby sa vyhla škandálu, je nútená vydať sa za muža, ktorého jej narýchlo nájde matka. S Aubreym sú svoji iba dva týždne, keď narukuje.  

Trvá veľmi dlho, kým sa cesty našich dvoch hrdinov pretnú. Dovtedy čitateľ sleduje akoby dva samostatné príbehy. Vivian žije na vidieku, kde ju manžel nechal samu osve. Nie je to blahobyt, na aký bola naučená, no pomerne rýchlo a ľahko si zvykne. Pomáha jej pri tom suseda Enid. Tej vojna zobrala jedného syna a ten druhý (Howard) v nej odmieta bojovať a je len otázkou času, kedy ho za to neminie trest smrti. Pomôžu mu dobré konexie Vivianinho manžela.
Nikdy se doopravdy nezamiluješ, protože už když někoho zdravíš a podáváš mu ruku, připravuješ se na to, že odejde. A pak se stane přesně to, co očekáváš.

Medzi Howardom a Vivian preskočí iskra. Dalo by sa povedať, že medzi nimi vzplanie láska na prvý pohľad. Hoci dlho trvá, kým sa celkom zblížia - kvôli mnohým okolnostiam, nakoniec sa tomu neubránia. No vojna je silná, vojna je krutá a ich láska hriešna.
Mužská pozornost málokdy trvala dlouho a málokdy vycházela ze srdce.

Je vidieť, že autorka má tému vojny dostatočne naštudovanú. Medzi riadkami možno čítať, že s ňou nesúhlasí, že ju považuje za nezmyselnú, zbytočnú. Krásne zobrazila nielen názory jej odporcov, ale i stúpencov.
 
Táto kniha nie je román, ktorý prečítate na jedno posedenie. Nesie v sebe viacero myšlienok, nastoľuje niekoľko tém a núti čitateľa rozmýšľať. A to je dobre.

Moje hodnotenie: ★★★
 

1 komentár:

  1. Po tomto kousku jsem u Domina pokukovala, protože už na první pohled mě zaujal svou náádhernou obálkou. Jsem ráda, že se ti knížka líbila. Určitě si ji také pořídím :)

    OdpovedaťOdstrániť