utorok 12. decembra 2017

Kumánska princezná


Názov knihy: Kumánska princezná (2017) 

Autor: Jana Pronská 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 264

Rok vydania: 2017



Julián Bakšai sa kvôli otcovým dlhom zaviaže, že bude slúžiť grófovi Ratoldovi a jeho zhýralému synovi Františkovi. Keď mu gróf po synovej smrti navrhne, aby od Kumánov priviedol jeho jediného vnuka, Julián neváha ani chvíľu: za odmenu mu totiž Ratold sľúbil vrátiť rodinné sídlo – hrad Kamenec. 
Krásna Kumánka Damara je hrdá, slobodomyseľná žena. Po krutej zrade uhorského šľachtica žije iba pre svojho syna a celé roky odmieta ponuky na sobáš. Julián je rozhodnutý dodržať sľub grófovi Ratoldovi, no Damara v ňom prebudí hlbokú náklonnosť a lásku, a tak jej ponúkne ochranu i svoje meno. Ako však dopadne manželstvo, ktoré je od počiatku založené na klamstve?


Je to ako sen, ale je to fakt. Naša kráľovná historickej romance vydala už svoj pätnásty román. A nech to znie akokoľvek neuveriteľne, aj týmto svojim dielom potvrdzuje, že zo svojho trónu tak skoro nezostúpi. 

Janka opäť čitateľom dokazuje, že má o čom písať. A ide jej to na výbornú. Jej knihy sa čítajú samé. Táto najnovšia nie je výnimkou. Nečudujem sa, že ľudia jej romány milujú. Milujú jej hrdinov, ich životné príbehy o naplnenej láske i o šťastí, ktoré musia hľadať. Dôkazom je aj množstvo kníh, ktoré už predala. A podľa najnovších informácií, práve na Kumánsku princeznú sa robí dotlač 😲 Nečudo, autorka vie, čo má svojim priaznivcom ponúknuť. A to je dobre. 

Jej pätnásty príbeh rozpráva o Kumánke Damare. Princezná je odvážna, sebavedomá a slobodomyseľná žena. Nejedna by v danej dobe chcela byť ako ona (a nejdna i v súčasnosti). S ľahkosťou si vysadnúť na koňa bez sedla a cválať s vetrom opreteky, žiť naplno svoj život, nikomu sa nezodpovedať... No Damara má právo správať sa rebelsky. Osud jej dal krutú ranu, z krorej sa poučila. Milovala muža, ktorý ju iba využil. Zneužil jej nevinnosť, jej naivitu a keď mu podľahla, bez milosti ju odvrhol. Damare, okrem trpkej spomienky, po ňom ostal aj veľký dar - syn Asrin. 

Damara žije pre svojho syna. Malé chlapča trpí, pretože vyrastá bez otca - bez vzoru - bez niekoho, kto by ho učil bojovať, tak ako to jeho rovesníkov učia ich otcovia. Hnevá sa na matku, že sa nechce vydať a dať mu otca. Damara vie veľmi dobre, čo sa odohráva v synovej hlave. Chce pre neho len to najlepšie, no za žiadnu cenu sa nemieni vydať. Nech už ju do toho tlačí syn, brat či ktokoľvek z Kumánov. Nevidí svoju budúcnosť ako žienka domáca. 

Jej pohľad na manželstvo zmení až Julián. Uhorský rytier, ktorý prichádza s celkom iným zámerom. Sľúbil starému grófovi Richardovi Ratoldovi, že mu privedie jeho jediného vnuka - Damarinho syna. Problém nastáva, keď sa do Damary zahľadí. Krásna princezná ho neočakávane očarí a on sa rozhodne ponúknuť jej svoju ochranu... a možno aj lásku, ak mu milostivá dovolí 😆

Manželstvo sa začína klamstvom, čo neznamená nič dobré. No všetko sa dá vyriešiť. Ale ako, to už si musíte prečítať sami 😉

Janka ma tentoraz milo prekvapila zaujímavým zvratom v deji. Nie som na to u nej zvyknutá, no dovolím si tvrdiť, že urobila skvelý ťah. Klobúk dole! Ak bude takto pokračovať aj ďalej, jej knihy sa mi určite nikdy neprejedia. 

Moje hodnotenie:  

1 komentár:

  1. prave som ju docitala... bolo po nej za par hodin... a konstatujem, ze autorka cim viac pise, tym je to lepsie...

    OdpovedaťOdstrániť