sobota 4. augusta 2018

Pirátsky princ

Z anglického originálu: The Pirate Prince (1998)

Autor:
Gaelen Foley

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Janka Pernišová


Počet strán: 312

Rok vydania: 2018




Princ Lazar de Fiore prišiel o všetko – o rodinu, kráľovstvo i česť. Pri živote ho drží iba myšlienka na pomstu. Po rokoch sa vráti na ostrov Ascension s úmyslom zabiť jedinú dcéru svojho úhlavného nepriateľa priamo pred jeho očami, aby si potom sám vzal život a konečne našiel pokoj. Ibaže osud má s ním iné plány a žena, ktorú chcel chladnokrvne zabiť, v ňom prebudí milosrdenstvo. Krásna a odvážna Allegra Monteverdi súhlasí, že sa stane jeho rukojemníčkou výmenou za otcov život, a odpláva s ním do neznáma. Na palube lode dievčina s úžasom zisťuje, že si ju tento temný pirát zázračne podmanil. A keď napokon odhalí jeho tajomstvo, túži len po tom, aby sa vrátil domov a zachránil svoje kráľovstvo. Dokáže však Lazar poraziť démonov minulosti a stať sa skutočným princom z Allegriných snov?

 
K slovenským čitateľom sa dostáva román z úplne prvej série, ktorú Gaelen napísala. V roku 1998 uzrela svetlo sveta jej historická romanca Pirátsky princ. My vieme, že za tých dvadsať rokov napísala mnoho ďalších úspešných kníh, z ktorých u mňa najviac zarezonovali príbehy zo série Inferno Club (vychádzali v rokoch 2009 - 2014). Veľký úspech zaznamenala však už jej debutová kniha a mne neostáva iné, iba konštatovať, že si srdcia čitateľov získala právom. 

Pirátsky princ prináša všetko, čo sľubuje názov i obálka 😉 More, loď, pirátov, námorné bitky, intrigy, a hlavne lásku - veľa, veľa lásky. 

Princ Lazar osirel, keď ma trinásť. Odvtedy nemyslí na nič iné ako na pomstu. Chce pomstiť svoju rodinu, chce pomstiť seba. Ostrov Ascension, ktorý kedysi patril de Fioreovcom teraz vedie Monteverdi. Na napadnutie ostrova si vybral Lazar správny deň. Aktuálne tam prebiehajú bujaré oslavy, strážcovia a bojovníci nie sú v strehu, čo umožní jeho mužom na nich ľahšie zaútočiť. Sám Lazar má svoj plán. Priblížiť sa k Monteverdiho dcére, predviesť ju pred neho a zabiť mu ju priamo pred očami. Aby vedel, aké to je prísť o niekoho, kto mu je srdcu najbližší.

Allegra nie je obyčajné dievča. Nie je ani rozmaznané, ani rozšafné. Vie, čo v živote chce a ide si za tým. Plánuje sa vydať za Domenica, otcovu pravú ruku. Pretože kto iný by bol vhodnejší na prebratie funkcie guvernéra ak nie on? Je mladý, pohľadný, odvážny, silný a pri pohľade naňho sa vám neurobí zle. I keď to nie sú práve tie najlepšie dôvody na vydaj, Allegre to stačí. Napokon, na ostrove sa jej lepšia partia neponúka. 

Počas osláv sa jej podarí na chvíľu stratiť aj medzi poddanými. Ich zábavy bývajú častokrát bujarejšie a veselšie ako tie v sídle. Využije to však i jej snúbenec. Allegra sa nečakane ocitá v nemilej situácii. Domenic si totiž chce svoje manželské práva s Allegrou vyskúšať ešte pred svadbou... 

Našťastie ju z rúk násilníka vyslobodí nádherný tmavovlasý muž. Netuší, kto je, pretože sa jej nepredstavil, no on vie veľmi dobre, kto je ona. Až neskôr zisťuje, že sa stáva jeho zajatkyňou a nakoniec aj nástrojom jeho pomsty. 

Zázraky sa dejú, ako sa hovorí a hlavný hrdina nakoniec svoju pomstu nedokoná. Naopak, všetko sa poriadne zamotá a to vďaka kráse a výrečnosti mladej Allegry. Dievčina ho očarí spôsobom akým by nikdy neveril, že sa to dá a jeho život sa v tom okamihu celkom zmení. 

Lazar bol tvrdohlavý mladý muž. Mal veľmi ťažkú povahu a dostatočne komplikovanú na to, aby som si ho až tak veľmi neobľúbila 😕 Trochu mi to hlava "nebrala". Na druhej strane sa mu nemožno čudovať. Dlhé roky ho živila pomsta. Iba pre ňu dokázal žiť. Vedel, že jeho život nebude mať dlhú trvácnosť, rátal s tým. No nerátal s Allegrou. Nerátal s láskou. A láska je mocná čarodejka, dokáže zmeniť veľmi veľa vecí. A zmení aj Lazara... aj keď teda potrvá dlho, kým mu to v tej jeho makovici dôjde.

Príbeh je plný emócií. Rovnako tak je dobrodružný, čo nie je u Gaelen Foley žiadnym prekvapením. Čitateľ sa vďaka tomu nestihne pri čítaní nudiť ani na malú chvíľočku. Ja sama som knihu čítala na pláži a môj pohľad sa nejeden krát stočil k moru, kde som sa snažila zahľadieť do diaľav a zazrieť, čo i len na malý okamžik veľkú pirátsku loď s hrdinom, ktorý by si prišiel po mňa 😊 ...aaach, sweet dreams.

Moje hodnotenie: ★★

Ascension Trilogy
1. The Pirate Prince (Pirátsky princ)
2. Princess (Princezná)
3. Prince Charming (Čarovný princ)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára