sobota 7. júla 2018

Krásna dedička

Originál: Someone to Love (2016)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2018



Humphrey Westcott, gróf Riverdale zanechal po sebe veľký majetok a jedno škandalózne tajomstvo, ktoré navždy zmenilo život jeho rodiny – vrátane dcéry, o ktorej nik netušil. Anna Snowová vyrastala v bathskom sirotinci a o svojej rodine nevedela celkom nič. Keď vyjde najavo, že nebohý gróf Riverdale bol jej legitímnym otcom, Annu väčšmi než náhle zbohatnutie poteší, že má súrodencov. Tí však nechcú mať s ňou nič spoločné, nestoja o to, aby sa s nimi podelila o dedičstvo. Jediný, kto sa o Annu zaujíma, je poručník nového grófa. Avery Archer, vojvoda Netherby, si celý život drží ľudí od tela, no teraz ho čosi núti, aby pomohol Anne pri prerode zo siroty na dámu. Keď hrozí, že londýnska smotánka a noví príbuzní Annu zničia, Avery zasiahne, aby ju ochránil, a zrazu zistí, že podľahol citom, ktoré tak dlho tajil… 


Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prináša svojim čitateľom (najmä čitateľkám) ďalší veľmi pekný román od Mary Balogh. Začína ním séria o Westcottovcoch.

Román začína veľmi zaujímavo a témou je nečakané dedičstvo. Hlavná hrdinka Anna vyrastala ako sirota. Mala šťastie na dobrý sirotinec (alebo skôr na dobrodinca, ktorý jej pobyt v sirotinci finančne dotoval), jeho prostredie bolo až prekvapivo pozitívne opísané. Nuž, bolo fajn konečne čítať aj niečo také, pretože doteraz sa sirotince, obzvlášť v dávnych rokoch, až storočiach, opisovali ako domy plné hrôzy, špiny, intríg, malých zlodejíčkov a pod. Toto však nie je ten prípad. Anne sa podarilo po tom, ako prekročila prah dospelosti zamestnať sa v sirotinci ako učiteľka. Práca ju bavila a napĺňala. Až kým jej jedného dňa neprišiel list, aby sa urgentne dostavila do Londýna. 

Londýn je obrovské mesto. Anna tam nikdy nebola. Jej priatelia jej výlet do veľkomesta prajú a sami sú zvedaví, prečo sa tam Anna musí vybrať. 

Po tom, ako sa Anna Snowová dozvie, že je vlastne Anastasia Westcottová a zdedila veľké bohatstvo po svojom otcovi, ostáva v šoku. Avšak v príjemnom šoku. Navyše sa dozvedá, že má nevlastných súrodencov... z ktorých sú po prečítaní závete odrazu vydedenci. Pretože nie oni, ale Anna je zákonná dcéra ich spoločného otca. Oni sú len pankharti. Pre aristokratickú spoločnosť obyčajné nuly. 

Pravdaže, každý z nich sa k danej informácii postaví svojsky. Tu sa ukážu ich pravé charaktery, ich pravé tváre. 

Anna je nešťastná, že jej súrodenci ju zavrhli, ba dokonca ju obvinili z toho, že zdedila "ich" peniaze. Chce sa s nimi spravodlivo rozdeliť, no oni pre svoju hrdosť "jej peniaze" odmietnu. Napriek tomu Anna v Londýne neostáva sama. Nájde si spojencov. Jedným z nich je vojvoda Netherby. Hoci je to krásavec a zhýralec v jednom, niečo ho na Anne upúta a láka ho jej pomôcť v prerode zo siroty na lady...

Príbeh je krásne romantický, Anna je veľmi sympatická hrdinka a dokonca ani Avery nie je až taký skostnatený džentlmen ako sa na prvý pohľad môže javiť. Obaja k sebe celkom dobre pasujú a láska medzi nimi vykvitne celkom nečakane. 

Krásna dedička je skvelým úvodným dielom do novej série. Mary v ňom rozohrala celkom zaujímavý námet. Preto sa už teším na príbehy o Anniných nevlastných súrodencoch. 

Moje hodnotenie: ★★

Westcott
1. Someone to Love (Krásna dedička)
2. Someone to Hold (Horúce objatie)
3. Someone to Wed (Vysnívaný manžel)
4. Someone to Care (Cesta za láskou)
5. Someone to Trust (Druhá šanca na lásku)
6. Someone to Honor (Keď príde láska)
7. Someone to Remember 
8. Someone to Romance (Na krídlach lásky)
9. Someone to Cherish
10. Someone Perfect 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára