štvrtok 14. februára 2019

Horúce objatie

Originál: Someone to Hold (2017)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2018



Humphrey Westcott, gróf Riverdale, zanechal po sebe veľký majetok a jedno škandalózne tajomstvo, ktoré navždy zmenilo život jeho rodiny – vrátane dcéry, ktorá sa rozhodne začať odznova.
Keďže manželstvo jej rodičov vyhlásili za neplatné, z Camille Westcottovej je zrazu nemanželská dcéra bez titulu. V snahe uniknúť svojej minulosti odíde z Londýna do Bathu a zamestná sa ako učiteľka v sirotinci, kde vyrastala jej nevlastná sestra Anna. Len čo si Camille zvykne na novom mieste, s nevôľou zistí, že stará matka objednala jej portrét u maliara, ktorého nemôže vystáť.
Ani učiteľ výtvarnej výchovy Joel Cunningham nie je nadšený, že dostal za úlohu namaľovať portrét povýšeneckej novej učiteľky. Ale zatiaľ čo mu Camille sedí ako model, ich vzájomná antipatia sa mení na túžbu a túžba na horúcu vášeň.


Camille Westcottová vyrastala ako lady. Na núdzu si nikdy nemohla sťažovať. Ako dcéra grófa mala všetko, na čo si len pomyslela. Otcov majetok bol obrovský, nebol dôvod sa rozpakovať niečo si kúpiť. Po grófovej smrti sa ale všetko zmenilo. Na svetlo sveta sa dostalo tajomstvo, ktoré sa nikdy nemalo dostať von... a z lady sa stala nemanželská dcéra. Z bohatej dámy - chudobná deva. A nielen ona. Škandál/nešťastie postihlo celú rodinu - jej matku i jej súrodencov. Dievča zo sirotinca zdedilo všetko, čo kedysi patrilo im. 

Pravdaže Anna sa chcela o majetok podeliť. Dopriala by každému súrodencovi podiel z dedičstva a to rovným dielom, ale ich hrdosť, predpojatosť a ktoviečo ešte im nedovolila si z jej peňazí vziať čo i len mincu. 

Camille okrem potupy, že je nemanželskou dcérou, poznačil aj rozchod s jej snúbencom. Odišla do Bathu. Spolu so svojou sestrou ju prichýlila ich stará matka. Camille sa však stále necítila komfortne. Hľadala nový zmysel života, niečo, čo by ju robilo šťastnou. 

Nakoniec sa rozhodne zamestnať ako učiteľka v sirotinci, v ktorom vyrastala Anna. Aby toho nebolo málo, rozhodne sa dokonca aj bývať v izbietke, v ktorej bývala jej nevlastná sestra. Či už to bolo tým, že nechcela byť na ťarchu starej matke, alebo tým, že sa aspoň na čas chcela ponoriť do sveta svojej sestry, alebo len túžila po troške vlastnej slobody? Ktohovie. Ona sama sa v tom nevyznala. No túžila to urobiť a tak to i spravila. 

Pravdaže, trochu jej pobyt v sirotinci sťažoval Joel, maliar a učiteľ. Tiež sa mu nepozdávalo, prečo sa Camille rozhodla zaujať Annine miesto. Joel mal k Anne vždy blízko. Boli najlepší priatelia. A hoci sa vydala za iného, prial jej všetko šťastie sveta. Camille ho zaujala, o to viac, keď od jej starej matky dostal zákazku, namaľovať jej portrét. No pôjde to, keď je taká uštipačná a trochu panovačná?

Mary nám vykreslila ďalší krásny príbeh plný romantiky a lásky. Camille, ktorá sa v prvej knihe série zdala ako negatívne naladená, panovačná potvora, sa v jej samostatnom príbehu nakoniec ukázala ako žena, ktorej pod tou chladnou maskou, ktorú si rokmi vypestovala výchovou pod vedením svojej rovnako chladnej (ak nie chladnejšej) matky, ako človek, ktorý má city. Ktorý pod svojim zovňajškom skrýva citlivého ducha. A nech by bola ktorémukoľvek čitateľovi spočiatku nesympatická, postupne, ako by čítal, by sa mu začala páčiť. 

Joel bol veľmi príjemný chlapík. Skromný, priamy, úprimný. Nehral sa na niečo čo nie je, bol sám sebou. Vedel, čo chce a bol ľudský, pretože aj Camille pomohol zistiť, čo chce ona. 

Ich láska sa rodila deň za dňom vzájomným spoznávaním, spoločnými záujmami... bolo veľmi príjemné ich sledovať. 

Milovníci romantiky vedia, že Mary je zárukou kvalitného čítania, že vždy dostanú príbeh, ktorý ich zahreje na duši, pohladí na srdiečku a vyčarí snový úsmev na tvári. Tak je to aj v tomto prípade.

Moje hodnotenie: ★★★★

Westcott
1. Someone to Love (Krásna dedička)
2. Someone to Hold (Horúce objatie)
3. Someone to Wed (Vysnívaný manžel)
4. Someone to Care (Cesta za láskou)
5. Someone to Trust (Druhá šanca na lásku)
6. Someone to Honor (Keď príde láska)
7. Someone to Remember 
8. Someone to Romance (Na krídlach lásky)
9. Someone to Cherish
10. Someone Perfect 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára