utorok 3. septembra 2019

Nevšední návrh

Originál: Never Dare a Duke (2008)

Autor:
Gayle Callen


 Vydavateľstvo: Oldag 

Český preklad: Eva Fuková

Počet strán: 256

Rok vydania: 2013


Otec Abigail Shawovej vlastní vydavateľstvo, ktoré prestáva prosperovať. Abigail usúdi, že náklad novín by pomohol zvýšiť nejaký škandál, a tak sa rozhodne odhaliť tajomstvo, ktoré ukrýva rezervovaný Christopher Cabot, vojvoda z Madingleya. Na večierku, ktorý usporiada jeho matka, mu dá zaujímavý návrh. Vďaka tomu sa s ním bližšie zoznámi a získa potrebné informácie pre svoj článok. Vojvoda s jej návrhom súhlasí, pretože ak bude predstierať, že sa dvorí žene, ktorá nepochádza zo šľachtickej rodiny, bude mať čas vybrať si vhodnú manželku spomedzi žien, ktoré ho uháňajú. Nepočíta ale s tým, že podľahne kúzlu pôvabnej Abigail a bude bojovať s nutkaním odhaliť jej nielen svoje tajomstvo, ale tiež srdce a dušu.

 
Veľmi príjemná romanca, ktorej hlavnou hrdinkou je Abigail, dievča, ktoré netrie v živote núdzu (jej otec vydáva noviny), ale ani si nemôže veľmi vyskakovať (nemá prístup do vyšších kruhov). Je svojrázna, ambiciózna a odvážna. Túži sa stať novinárkou, čo je v dobe, v ktorej žije (19. storočie) niečo nevídané! Aj preto zatiaľ píše v utajení a to tiež iba recenzie. Túži však písať o dianí v meste, o ľuďoch, ich problémoch... Nie je ľahké vo svete patriarchátu dokázať, že je niečoho takého schopná. Že je natoľko inteligentná, aby dokázala svojimi článkami zaujať čitateľov.

Keďže však seriózne spravodajstvo prestáva vynášať, rozhodne sa pomôcť zachrániť otcove noviny. Dá sa to iba jediným spôsobom - zvýšením predaja. A to dokáže iba, keď ľudia uvidia na titulke škandál. Morning Journal sa vždy vyhýbal bulváru, avšak ak chce prosperovať, musí čitateľovi ponúknuť aj niečo z tejto oblasti. 

Tu príde Abigail na pomoc jej kamarátka zo školy - lady Gwendolina. Keďže Gwen bola vychovávaná tak, aby nerobila rozdiely medzi triedami a ku každému človeku, ktorého stretne sa správala rovnako (nie povýšenecky alebo nevšímavo, ale milo), rozhodne sa pomôcť svojej najdrahšej priateľke. Navedie ju na vojvodu z Madingleya. Nikdy o ňom nikto nepísal nič škandalózne, ale je viac než isté, že nejaké to tajomstvo určite ukrýva. Treba ho iba odhaliť. A to už je na Abigail. 

Príležitosť stretnúť sa s vojvodom získajú dievčence čoskoro. Vojvodova matka totiž plánuje večierok vo vidieckom sídle. Pôvodne je určený pre jej dcéru Elizabeth, avšak vojvodkyňa chce, aby sa aj jej syn konečne usadil, a tak pozve na večierok aj potenciálne vojvodkyne. 

Hoci sa Abigail pohybuje na spoločenskom rebríčku niekde ďaleko dole, vojvodovej pozornosti neunikne. Abigail situáciu ihneď využíva a dá mu nezvyčajný návrh. Christopher sprvu váha - predsa len ide o reputáciu mladej devy hodnej na vydaj a nechce jej pošramotiť povesť -, no nakoniec ho prijíma. Ak už pre nič iné, aspoň bude mať pokoj od dotieravých dievčat bažiacich po vydaji. 

Väčšina príbehu sa odohráva v sídle Madingley Court. Abigail a Christopher okolo seba najskôr iba nesmelo krúžia, i keď je očividné, že Christophera dievčina veľmi zaujala a Abigail sa mladý muž tiež veľmi páči (hoci si uvedomuje, že je to vojvoda a to posledné, čo by potrebovala k šťastiu je zamilovať sa doňho). 

Určitým spôsobom to bolo veľmi naivné. Iba ťažko sa dá povedať, že by do vojvodovho sídla pozvali ľudí, ktorí nemajú šľachtický titul. O tom, že by si niekoho takého vzal vojvoda za ženu, tobôž nie! Avšak ide o fikciu a ide o romanticky ladený príbeh, v ktorom nič nie je nemožné. Príbeh, v ktorom sa sny stávajú skutočnosťou. Takže mi to bolo fuk. 

Ja som sa pri knižke príjemne zabavila a oddýchla si. Nebolo to príliš presladené, nebolo to ani teatrálne, všetkého tu bolo tak akurát. 

Ako som písala na začiatku, bola to veľmi príjemná romanca - taká oddychová rozprávočka.

Moje hodnotenie: ★★

Sons of Scandal
1. Never Trust a Scoundrel (Lekce svádení)
2. Never Dare a Duke (Nevšední návrh)
3. Never Marry a Stranger (Nečekaný návrat)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára