utorok 20. augusta 2019

Búrka v srdci

Originál: Heart of the Storm (1995)

Autor: Rexanne Becnel


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Diana Ghaniová

Počet strán: 264

Rok vydania: 2011


Kapitán pirátskej lode, obávaný Cyprian Dare, sa už celé roky chystá pomstiť svojmu otcovi, bohatému šľachticovi Lloydovi Habertonovi, ktorý opustil jeho matku a odsúdil ho na život v biede. Napokon sa v jeho hlave zrodí plán: unesie Habertonovi syna a dediča Aubreyho a vychová ho v rovnakých podmienkach, v akých vyrastal on sám. Cyprianov plán sa vydarí, no spolu s Aubreym námorníci unesú aj jeho sesternicu, pôvabnú Elizu Thoroughgoodovú, ktorá sa odvážne postavila na chlapcovu obranu. Na pirátskej lodi sa však zajatci nemajú zle. Aubrey sa zotavuje zo zranenia nohy a Elizu trápi len jediné: príťažlivý kapitán...


Rexanne Becnel patrí medzi autorky, ktoré mám v obľube. Moje srdce si získala romancami zo série Maker. Teraz sa mi do rúk dostal jej samostatný román Búrka v srdci, ktorého dej sa odohráva prevažne na mori. Hlavná hrdinka je totiž spolu so svojim desaťročným bratrancom Aubreym unesená. Kapitán, ktorý pôvodne plánoval uniesť iba Aubreyho, sa musel zmieriť s tým, že jeho ľudia priniesli spolu s ním aj jeho sesternicu (tá ho totiž bránila ako mačka svoje mláďa). 

Medzi Elizou a Cyprianom sa od samého začiatku rozpúta nenávisť. Eliza je popudlivá a nedokáže pochopiť, prečo sa Cyprian zameral na malého chlapca. Čo má s ním v pláne? Prečo mu chce zle? 

Cyprian je životom i vetrom ošľahaný mladý muž v plnej sile, jeho život nebol prechádzka ružovou záhradou a nejaká hysterická ženská ho nemôže zaskočiť. Navyše sa mu Eliza páči a špekuluje ako by jej energiu presmeroval na posteľné radovánky. 

Elize sa udatný námorník tiež ľúbi, avšak je zasnúbená - v Anglicku ju čaká jej Michael (ktorého si mimochodom nechcela vziať a rozhodla sa využiť svojho bratranca a odísť s ním na šesť mesiacov na Madeiru, kde sa mali vyliečiť zo svojich chorôb - Aubrey chcel zahodiť vozík a postaviť sa na vlastné nohy a ona - večne chudorľavá dievčina - chcela využiť teplé prostredie na vyliečenie astmy). Pravdaže, v kapitánovom náručí a pri jeho bozkoch na Michaela (aj na chorobu) raz dva zabúda.

Dej príbehu nie je veľmi košatý, jeho kostra je jednoduchá, avšak Rexanne naplno využila svoj rozprávačský talent a čitateľovi tak ponúka napínavý príbeh plný slovných roztržiek, romantických scén a humorných situácií. 

Román sa číta ľahko a rýchlo pri ňom uteká čas. Hrdinovia sú sympatickí, ťažko im niečo vyčítať, ich charaktery sú vysoko stráviteľné a rovnako tak sú výborné aj vedľajšie postavy. Aubreyho si nemožno neobľúbiť a veľkého černocha Xaviera jednoducho nejde nemať rád.

Čas strávený pri tejto knihe je fajn. Skúste.


Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára