štvrtok 11. februára 2021

Pieseň bez nôt

Originál: A Song Unheard (2018)  

Autor: Roseanna M. White  

Vydavateľstvo: i527.net
 
Preklad: Jana Hlatká
 
Počet strán: 376
 
Rok vydania: 2020
 
 
Willa Forsytheová je hudobný zázrak a zároveň prvotriedna zlodejka. Na prahu prvej svetovej vojny sa preto dokonale hodí na dôležitú úlohu – získať šifrovací kľúč od známeho huslistu, ktorý sa momentálne nachádza vo Walese. Lukas de Wilde si užíval život celebrity – až doteraz. Sláva ho pred pár týždňami takmer stála život, pretože každý sa usiluje získať kľúč k práci jeho otca – kryptológa. Lukas má tiež strach o svoju sestru a matku, ktoré sa stratili, keď Nemci vtrhli do Belgicka. Rozptýlenie mu prinesie až stretnutie so zaujímavou a talentovanou Willou Forsytheovou. Nebezpečenstvo hrozí z každej strany a Willa vie to, čo Lukas nie – že ho musí zradiť a vziať mu kľúč, inak bude jej rodina trpieť, rovnako ako trpí tá jeho.


Roseanna ma týmto románom veľmi milo prekvapila. Priniesla príbeh plný hudby, viery, nádeje a lásky. Navyše podaný akčným a dobrodružným spôsobom. Hneď na začiatku musím priznať, že titul Pieseň bez nôt sa mi páčil viac ako jeho predchodca 😊
 
V románe bližšie spoznávame Willu, ktorú sme mali možnosť zažiť už v knihe Muž bez mena. Willa je zlodejkou patriacej do veľkej rodiny Barclaya. Je inteligentná, vnímavá a nesmierne talentovaná. Husle sú jej obľúbeným spoločníkom, a hudba večnou láskou. A práve tento jej talent sa hodí pánovi V, ktorý ju poverí neľahkou úlohou. Získať šifrovací kľúč od fenomenálneho huslistu Lukasa de Wildea. 

Kľúč túži získať mnoho ľudí. Pomohol by im odkryť mnohé zašifrované listy, ktoré si vo svete zmietanom 1. svetovou vojnou zasluhujú pozornosť. Veď kto by nechcel odhaliť, čo má za lubom váš protivník? Lukasov otec bol známy kryptológ. K tajným šifrám, kľúčom a hlavolamom priučil aj svoje dve deti - Lukasa a Margot. Lukas sa momentálne nachádza v Anglicku, svojich najdrahších - milovanú matku a sestru - zanechal v rodnom Belgicku, kde vtrhli Nemci a vypálili ich rodné mesto. Netuší, kde sú, nevie, či vôbec ešte žijú (aj keď pevne verí, že áno). Nemá o nich žiadne správy. Isté rozptýlenie v týchto neľahkých časoch mu prinesie stretnutie s Willou. 

Bolo zaujímavé sledovať dvoch tak veľmi rozdielnych ľudí akými boli Willa a Lukas. Ona, žena, navonok ostrá ako žiletka, no vo vnútri mäkká ako púčik kvetu, zároveň žena, ktorá sa nebojí povedať svoj vlastný názor, a tiež žena, ktorá sa bojí milovať, pretože... nuž, pretože 😉 On, slávna osobnosť, bonviván, ktorému ženy samé padajú k nohám, muž plný šarmu a sviežeho humoru, ale tiež muž, ktorý dokáže milovať nadovšetko. Keď na to príde 😉

Roseanna použila podobnú šablónu ako v prvej knihe: dala dokopy dvoch ľudí úplne odlišných pováh a charakterov. A opäť sa jej to podarilo dokonale. Ako čitateľ sledujete premenu jednotlivých postáv. Sú tvárne, presne ako sú tvárni ľudia v skutočnom svete. Každý z nás sa mení - udalosťami vôkol nás i okolnosťami, ktoré sa nám dejú. A tak je to dobre. Tak to má byť. Každý musí rásť. Alebo by aspoň mal.

Roseanna zabodovala. Určite si nenechám ujsť ani jej ďalšie knihy.
 

Moje hodnotenie: ★★★★☆

Shadows Over England
1. A Name Unknown (Muž bez mena)
2. A Song Unheard (Pieseň bez nôt)
3. An Hour Unspent (Hodina bez výčitiek)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára