nedeľa 29. apríla 2012

Jaskyňa lásky

Z anglického originálu: Smuggler´s Lady (1986)

Autor:
Jane Feather

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Miriam Ghaniová

Počet strán: 288

Rok vydania: 2008



Damian Rutherford zdedí majetok na odľahlom pobreží Cornwallu, nazdáva sa, že sa stretne s prázdnou pompéznosťou miestnej šľachty a chudobnými vidiečanmi, ktorí si pomáhajú pašeráctvom prekvitajúcim v tomto Bohom zabudnutom kúte. Určite neráta s tým, že sa stretne aj so záhadnou mladou vdovou, za ktorej biednym oblečením a zdanlivou pokorou sa skrýva iskrivý intelekt. Citlivý nos bývalého vojaka však pri zoznámení s pôvabnou Meredith Trelawneyovou zavetrí aj čosi iné. Jeho podozrenie zakrátko potvrdí dramatický nočný zážitok na skalnatom pobreží, kde sa stane svedkom scény, pri ktorej ide o krk všetkým zúčastneným. Ostrieľaný vojnový veterán, ktorý odjakživa ctil zákon, musí pozbierať všetok dôvtip, ak sa chce vyhnúť nástrahám, ktoré mu kladie pod nohy cit k žene s dobrodružnými sklonmi...



Meredith, alebo Merrie, ako ju všetci volajú, je skutočne statočná žena. Sama sa stará o svojich mladších bratov, je pašeráčka, čím sa vystavuje nebezpečenstvu a pred spoločnosťou sa tvári ako chudobná vdova po svojom nepodarenom manželovi. Damian, ktorý na pobrežie príde, je zatrpknutý, pretože nemôže robiť to, čo ho celý život bavilo. Tu ho však čaká zaujímavé dobrodružstvo... :-)

Na môj vkus chlapec priveľa "útočil" na hlavnú hrdinku, neustále jej niečo vyčítal, a prenasledoval ju. Takého odroňa by som na jej mieste poslala kade ľahšie :-) ...našťastie bol hlavný hrdina stvorený pre ňu a nie pre mňa ;-)

Miestami je kniha priveľmi naivná - už len to, ako sa Merrie pretvaruje pred smotánkou; ale klincuje to pašovanie, za ktoré je celé pobrežie vďačné, pretože im z toho vždy niečo kvapne. Je málo uveriteľné, že jej nikto nešiel po krku už len z toho dôvodu, že v každej spoločnosti sa nájde niekto, kto chce odhaliť pravdu, keď už nie pre pocit učinenia spravodlivosti, tak aspoň pre vlastnú chamtivosť. 

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára