utorok 7. júla 2015

Verenica


Názov knihy: Verenica (2015) 

Autor: Jana Pronská 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 248

Rok vydania: 2015



Šľachtickej dcére Juliane Brezovickej osud nedoprial šťastné detstvo. Matka jej zomrela pri pôrode a otec na ňu zanevrel. Jej život sa však od základu zmení, keď do pevnosti Hamborek zavíta Imrich Tárcai, mladý syn grófa z Kamenice, aby sa z poverenia kráľa stal Julianiným snúbencom a poručníkom. Z Juliany vyrastie krásna mladá žena, no na svojho snúbenca čaká dlhých päť rokov. Keď ho konečne uvidí na kráľovskom dvore v Budíne, namiesto hrdinu z detstva pred ňou stojí zhýralý pijan a záletník....


Muselo prísť také peklo, aby si uvedomila, že hrdosť ju v ťažkých časoch neobjíme, že nenávisť nikdy nenahradí lásku? Že život je strašne krátky, iba chvíľka v čase, a neslobodno ho premrhať.

Historická romanca z pera slovenskej autorky prináša ďalší príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami. Podaný je typickým pronskej štýlom, čo v preklade znamená: jemne a citlivo napísaný, ľahko a rýchlo sa čítajúci, plný romantiky, plný intríg... a predovšetkým plný dlhodobo odznievajúcich pozitívnych pocitov. 

Čím viac Janka píše, tým viac vo svojich knihách čitateľovi predkladá pravú tvár Stredoveku. Ako som si všimla, minimálne v posledných troch príbehoch sa začala uberať (v jednej trochu viac, v druhej trochu menej) práve týmto smerom. Ukazuje krutosť vtedajšej doby, čo možno dokonale vidieť aj v tejto knihe. Hrdinovia sú neustále skúšaní - sú vystavení dvorným intrigám, utekajú pred morovou nákazou, a dokonca sa stávajú obeťami travičstva. 

Kniha je dosť pochmúrna, až temná. Je v nej veľa bolesti, beznádeje, bezmocnosti. Dovolím si povedať, že autorka Julianu a Imricha vytrápila na maximum - viac ako hrdinov v ktorejkoľvek inej svojej doterajšej knihe. Hlavný hrdina utiekol hrobárovi z lopaty až trikrát!!! a Juliana si užila rany osudu tiež dostatočne. Najskôr ako dieťa, neskôr ako dospelá žena. Priznám sa, na mňa bolo toho ich trápenia už trochu priveľa.

Veľké pozitívum Jankiných kníh je, že vždy celú tú temnotu presvieti láskou dvoch mladých ľudí. Práve láska vzdoruje danej dobe, čelí všetkým nástrahám a prekážkam, snaží sa vyrovnať s akoukoľvek ťažkou situáciou. A hoci to mnohokrát vyzerá beznádejne, nakoniec príde zlom, ktorý nechá oboch hrdinov vydýchnuť a v pokoji, láske a šťastí nažívať (verím, že už po zvyšok života ;-) )

O knihe Verenica možno povedať, že je pútavým románom. Tí, čo milujú romance, by si toto dielo rozhodne nemali nechať ujsť pomedzi oči.

Moje hodnotenie: ★★★

2 komentáre:

  1. Najnapínavejší ľúbostný príbeh z kníh, ktoré som od J.Pronskej čítala. Zároveň zaujímavé historické pozadie. Určite odporúčam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prečįtala som skoro všetky knihy od pani Pronskej a práve táto ma oslovila najviac, je v nej najviac napätia, musela som ju rýchlo prečítať, aby som sa dostala k rozuzleniu a vyvrcholeniu celèho príbehu.

    OdpovedaťOdstrániť