pondelok 10. augusta 2015

Jedna svadba nestačí

Z anglického originálu: Once Again a Bride (2013)

Autor:
Jane Ashford


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Miriam Ghániová

Počet strán: 296

Rok vydania: 2015


Keď sa Charlotte Rutherfordová Wyldová po roku mizerného manželstva s oveľa starším Henrym Wyldom odhodlá riešiť svoju situáciu, zasiahne osud a jej manžela zavraždia. Vtedy vyjde najavo, že Henry minul celé manželkino veno a nechal ju bez peňazí. Pre jeho synovca Alexandra Wylda je Charlotte spočiatku len ďalším bremenom, o ktoré sa musí postarať. Netrvá však dlho a Alec si uvedomí, že nič na svete mu nespôsobuje väčšie potešenie ako chrániť očarujúcu mladú vdovu.



Príbeh knihy Jedna svadba nestačí prináša romantickú i detektívnu zápletku. Nehovorí len o hľadaní  vraha alebo lásky, je aj o nadobúdaní sebavedomia a o rodinnej súdržnosti. 

Hlavná hrdinka Charlotte sa vydala za starého Henryho Wylda; urobila tak po vôli svojmu otcovi. Henry bol však podivín, ktorý nielenže svojej rodine neoznámil, že má manželku, ale vrážal svoje i jej peniaze do starožitných predmetov, z ktorých mal v dome už celkom slušnú zbierku. Jednej noci sa však nevrátil domov. Našli ho mŕtveho. 

Keď však Charlotte zistí, že Henry v závete uviedol, že sa z jeho domu má stať múzeum, ocitá sa v nezávideniahodnej situácii. Ostáva totiž temer bez peňazí. A tu sa do deja vmieša Alec Wylde, Henryho synovec. Akonáhle sa dozvie, že sa do Henryho domu dostali lupiči, Charlotte prichýli u seba. Alec je rodinne založený muž, býva so svojimi mladšími sestrami Anne a Lizzie a ich príbuznou Frances Coleovou, ktorá sa o dievčatá stará. 

Rozbehne pátranie po strýkovom vrahovi a tiež po zlodejoch. Charlotte je Alecovi sympatická, vníma ju ako veľmi peknú ženu. Napriek tomu sa neodhodlá k žiadnemu ďalšiemu kroku. A ich láska sa začína rozvíjať iba veľmi... veľmi pomaly. Dej naťahujú aj stretnutia Charlotte s ďalšími Alecovými rodinnými príslušníkmi. Konkrétne lady Isabelle spolu so svojim synom Edwardom si ju vezme pod svoje ochranné krídla, predstaví ju v spoločnosti, až Charlotte nadobudne pocit, že má okolo seba ľudí, ktorí ju majú radi a ktorých môže mať rada ona.

Pokiaľ ide o veci týkajúce sa romantiky, prím tu hrá príbeh lásky medzi Charlottinou slúžkou Lucy a Alecovým sluhom Ethanom. Rozhodne bol oveľa pútavejšie napísaný ako príbeh lásky medzi hlavnou hrdinkou a hrdinom. 

A keby nebolo Charlotte, resp. keby sa neodhodlala k odvážnemu kroku - pobozkať Aleca - zrejme by sa tí dvaja ani nikdy nedali dokopy :-) Ona bola spúšťačom ich lásky (čo teda v historických romanciach skoro vôbec nevídať, a určite to hodnotím pozitívne).

Pridanou hodnotou knihy bola možnosť sledovať Charlotte ako sa postupne mení na silnú ženu. Ženu, ktorá získava späť Henrym nadobro pošliapané sebavedomie.

Čo však bolo protikladom - vyriešenie záhady Henryho úmrtia. Myslím si, že vrah nebol dostatočne potrestaný :-(

Kniha je svojim spôsobom pútavá. Nechýba v nej napätie, dokonca ani štipka humoru, o ktorý sa celkom dobre postarala Lizziena mačka Škvrnka. Príbeh ako vyšitý na lenivé letné rána ;-) Takže, kto má rád knihy, ktoré idú v komótnejšom tempe, nech sa páči. 

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára