pondelok 1. februára 2016

Láska ako sen

Z anglického originálu: Only Enchanting (2014)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 272

Rok vydania: 2016



Flavian Arnott, vikomt Ponsonby, bol zdrvený, keď ho po návrate z bojiska zradila snúbenica. Teraz sa žena, čo mu zlomila srdce, vrátila a všetci si želajú, aby obnovili zásnuby. Všetci okrem Flaviana, ktorý v panike vbehne rovno do náručia očarujúcej mladej ženy. Agnes Keepingová nikdy netúžila po láske. Zrazu však stretla charizmatického Flaviana a zaľúbila sa tak pochabo a vášnivo, že bez váhania prijala jeho žiadosť o ruku. Keď Agnes zistí, že Flavian jej ponúkol manželstvo len preto, aby sa pomstil bývalej láske, rozhodne sa od neho odísť. No Flavian nemá v úmysle dopustiť, aby sa rozišli, najmä keď sa aj on vášnivo a celkom nečakane zaľúbil... 



Mary nám v ďalšom príbehu z Klubu tých, čo prežili prináša príbeh o dvoch rozdielnych ľuďoch, ktorí v sebe nečakane našli zaľúbenie. Aj keď pohnútky k sobášu vyplynuli z ich impulzívnosti... Popravde ale, ani jedného z nich nemožno za impulzívneho označiť. 

Flavian bol muž, ktorého poznačila vojna a ťažké zranenie. Nikto neveril, že bude ešte normálne fungovať. Označovali ho za šialenca. Po tom, ako ho priviezli bezvládneho z bojiska domov, si mysleli, že nikdy nebude hovoriť. No postupne sa naučil spájať slová do viet tak, aby mu každý porozumel. Pomaly ho opúšťala hystéria a agresivita, ktorá zaskočila jeho rodinných príslušníkov, dokonca i jeho snúbenicu Velmu. Tá si totiž myslela, že Flavian sa z choroby nikdy nevystrábi a tak sa vydala za jeho najlepšieho priateľa Leonarda. 

Agnes bola vdova. Za svojho zosnulého manžela sa nevydala z lásky. No cítila pri ňom pocit bezpečia. Po jeho smrti ostala bývať so sestrou Dorou na vidieku. Tiež mala na duši jazvy. Tie jej tam zanechal ešte odchod matky, keď mala päť rokov. Svoj život si napriek tomu žila pokojne. Neplánovala sa zaľúbiť, vydať a mať deti. Hoc mala len dvadsaťšesť rokov, chcela sa venovať maľovaniu kvetov a žiť po boku sestry. Stretnutie s Flavianom jej však zasiahlo srdce a on sám pootvoril dvierka vášne... 

Ako ľahko človek zavrhne obal, netušiac, že pod povrchom sa skrýva neskutočná krása.

Mary má neuveriteľný talent rozobrať svoje postavy úplne do šróbikov. Čitateľ tak pozná všetky ich myšlienky, prežíva ich bolesti, strachy, radosti, túžby i vášne. Vie podať príbeh neskutočne uveriteľne... dostatočne nenútene a plynulo.

Tentoraz ponúkla aj dosť zamotaný dej, čo v jej knihách nebýva celkom zvykom. Veľmi ma zaujala pasáž, v ktorej sa Flavian s Agnes prvýkrát stretávajú s jeho nič netušiacou rodinou. Flavian sa oženil a list, v ktorom im to oznámil poslal na Candlebury Abbey, vidiecke sídlo, kde mali jeho rodičia byť, avšak oni si zmysleli, že zájdu do svojho londýnskeho sídla. A v deň, kedy Flavian prichádza do mesta spolu s manželkou, sú v dome nielen rodičia, ale i ich susedia s dcérou Velmou, jeho bývalou -a nádejnou- snúbenicou. Túto konfrontáciu autorka veľmi dobre zvládla, čo sa mi páčilo.

Kniha je ako stvorená pre romantické duše. Krásna, zaľúbená, dojemná... Mary si drží latku hore.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Survivor's Club
1. The Proposal (Žiadosť o ruku)
2. The Arrangement (Sobáš z rozumu)
3. The Escape (Žiť pre lásku)
4. Only Enchanting (Láska ako sen)
5. Only a Promise
(Gróf hľadá manželku)
6. Only a Kiss (Vášeň ako liek)
7. Only Beloved
(Milovaná)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára