utorok 4. júna 2019

Získaj si jej priazeň

Originál: To Win Her Favor (2015)

Autor:
Tamera Alexander

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Zuzana Venglíková
 

Počet strán: 416

Rok vydania: 2016




Maggie Lindenová, talentovaná jazdkyňa, ktorej predsudky spoločnosti nedovoľujú pretekať, si zaumieni, že jej kôň sa stane šampiónom. Jediný muž, ktorý jej v tom môže pomôcť, však prisahal, že s dostihmi už nikdy nebude mať nič spoločné. Ír Cullen McGrath nedávno zanechal úspešný život v Anglicku, pretože sa zaplietol do dostihového škandálu, ktorý ho takmer zruinoval, a v Nashville hľadá nový začiatok. Od dostihov sa však chce držať čo najďalej. Maggie si je istá, že jej kobyla Bourbon Belle má na to, aby zvíťazila. Aby mala šancu dokázať to – a zároveň aby zachránila farmu Linden Downs pred dražbou – Maggin starnúci otec urobí výmenný obchod. Dohoda však zahŕňa malý, nepríjemný detail: Maggie sa musí vydať za muža, ktorého vôbec nepozná. 
 

Niekedy sa veci končia celkom inak, ako začali.

Gilbert Linden je starý a chorý. Žije iba so svojou dcérou na farme Linden Downs. Tá je však až po uši zadĺžená a hrozí jej dražba. Starý pán vidí záchranu v podobe Cullena McGratha, Íra, ktorý má dosť peňazí, aby farmu vyplatil. Cullen túži po vlastnej zemi, po vlastnom pozemku, na ktorom by mohol pracovať a žiť. V povojnovej Amerike nie sú Íri vítaní, čo možno vidieť na každom kroku - a autorka to veľmi dobre popísala. Keď Cullen dostane ponuku odkúpiť Lindeln Downs, chvíľu váha - ale iba pre to, že mu starý muž ponúka nielen farmu, ale aj svoju dcéru. Za ženu. 

Maggie nie je nadšená otcovým nápadom, ale podvolí sa jeho vôli. Nútene/nechcene sa vydá za Cullena, vďaka čomu spolu s otcom získajú naspäť svoju farmu a strechu nad hlavou. 

Okamih, ktorý človeku zmení život, ukáže nový smer. A keď sa preň človek rozhodne, už niet cesty späť - aspoň nie ľahko. A aj keď sa mu podarí vrátiť o niekoľko krokov dozadu, už sa na život - a na cestu pred sebou - nebude pozerať rovnakými očami. Každý krok totiž mení výhľad na krajinu.

Cullen je veľmi dobrý muž (človek by sa doňho hneď zamiloval). Tvrdohlavý ako Ír, avšak s dobrým srdcom. Farmu chce zveľaďovať, čo sa mu aj darí. Zamestná bývalých otrokov, s ktorými pracuje i on sám - bok po boku. Nejde však všetko hladko - veď prečo by aj? Život nie je jednoduchý a Pánboh rád svoje "ovečky" skúša. Predsudky, ľudská závisť a nenávisť je všade okolo nás. A nevyhýba sa ani Linden Downsu. Našťastie to nie je nič, s čím by si mladý, statný a pohľadný Ír nevedel poradiť.

Na svoju manželku Cullen tiež netlačí. Nič si neberie nasilu. Necháva ich vzťahu voľný priebeh. A Maggie sa pomaličky zmieruje s tým, že má muža. Navyše, po smrti milovaného otca si fakt, že je vydatá uvedomuje dvojnásobne. Netuší, kam by sa podela, keby otec nenástojil na sobáši. A v Cullenovi postupne nachádza to, čo hľadala celý život...

Po celý čas svoju lásku a vášeň vkladá do svojej milovanej kobyly. Sníva o tom, že ju dostane na preteky a spolu s ňou ich vyhrá... Aj jej však osud podkopáva kolená. Najskôr stratí jazdca, ktorý by na Bourbon Belle mohol pretekať (pretože ona sama na nej pretekať nemôže, lebo v danej dobe ženy na koňoch jednoducho nepretekali), a potom je proti pretekom aj jej manžel. 

Kniha je nabitá emóciami. Obaja hrdinovia majú svoj sen, za ktorým sa cielene ženú, avšak okolnosti ich nakoniec prinútia pozmeniť svoje túžby za iné. Kým Cullen chce vlastnú pôdu, Maggie túži pretekať. Obaja istým spôsobom nakoniec dosiahnu svoj cieľ - ale inak, ako si predstavovali. A nájdu i niečo, čo je oveľa vzácnejšie a trvalejšie...

Tamera píše výborne. Jej knihy je radosť čítať. I keď táto sa mi čítala trochu ťažšie. Stále neviem, či to tak ťažkopádne/zložito napísala sama autorka alebo to spôsobil preklad. Hm, možno oboje. 

Ďalšia vec, pre ktorú som musela ubrať aj jednu hviezdičku z celkového hodnotenia bola, že nech som sa snažila akokoľvek, jednoducho som hrdinke neuverila, že sa do Cullena zamilovala. Nechcem jej krivdiť, možno ho milovala najviac na svete, potom ale autorka jej lásku k nemu nepodala (-pre mňa-) dostatočne presvedčivo 😒 Napriek týmto drobnostiam by si milovníci romantiky, povojnovej Ameriky a Tamery Alexander tento titul nemali nechať ujsť. Je to zážitok.


Moje hodnotenie: ★★★★


Belle Meade Plantation
1. To Whisper Her Name (Zašepkaj jej meno)
2. To Win Her Favor (Získaj si jej priazeň)

3. To Wager Her Heart (Stav sa o jej srdce)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára